Pilotprogramma waarbij slachtoffers van fraude zelf geld terugkrijgen blijkt succes

Image source - Pexels.com


Een pilot waarbij slachtoffers van online fraude de daders aansprakelijk stellen en het geld terugvorderen met hulp van incassobureaus, zonder een onderzoek van de politie af te wachten, is in meer dan de helft van de gevallen succesvol gebleken. Het programma gaat over situaties waarin iemand online iets heeft besteld, maar vervolgens niets heeft ontvangen, meldt de politie zaterdag.

Aan de pilot deden ruim 200 slachtoffers van fraude mee. Met hun toestemming heeft de politie de gegevens van oplichters gedeeld met de Landelijke Vereniging van Gerechtsdeurwaarders (LAVG) en de Serviceorganisatie Directe Aansprakelijkheid (SODA). Meer dan een kwart kreeg zijn geld volledig terug en in een ander kwart van de gevallen kregen slachtoffers een gedeeltelijke schadevergoeding.

De pilot is ontstaan ​​omdat steeds meer mensen online worden opgelicht. “Bovendien werd de politie er vaak van beschuldigd te weinig te doen voor slachtoffers van online fraude”, aldus de politie. “Zo ontstond het idee om dergelijke zaken door te sturen naar twee particuliere organisaties, zodat zij procedures zouden kunnen starten om ervoor te zorgen dat in ieder geval zoveel mogelijk slachtoffers hun geld terugkrijgen.”

Ook meldt de politie dat een aantal daders zegt blij te zijn dat ze door het betalen van het slachtoffergeld in eerste instantie niet met het strafrecht te maken hebben. “Ook is er een kans dat daders nog kunnen worden vervolgd”, zeiden ze.

Van de fraudeslachtoffers die deelnamen aan de pilot, meldt 72 procent dat het “aan de verwachtingen voldeed” en 90 procent is van plan om opnieuw LAVG of SODA te gebruiken in een nieuw geval van oplichting. De politie onderzoekt nog hoe de inzichten uit dit proefprogramma opgevolgd kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?