Personeelstekort Schiphol niet eenvoudig op te lossen: Minister

Image source - Pexels.com


Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat noemde het “heel vervelend” voor reizigers dat Schiphol weer zo vol is, maar denkt dat de problemen wel eens aanhouden. “Personeelstekort is een probleem dat verder gaat dan de luchtvaart alleen, en dat niet 1, 2, 3 kan worden opgelost”, zei hij.

Het ministerie houdt “de situatie in de gaten” en heeft contact met Schiphol, aldus de minister. “Het is goed dat Schiphol in gesprek is met luchtvaartmaatschappijen om oplossingen te zoeken om de drukte voor de komende weken en de zomervakantie te managen. Ik houd de vinger aan de pols.”

De problemen op de luchthaven worden veroorzaakt doordat er te weinig mensen aan het werk zijn om de passagiersstroom af te handelen. De luchthaven probeerde daarom zondag het aantal passagiers terug te dringen, maar dat mislukte. Ook de luchtvaartmaatschappijen ergeren zich eraan dat de luchthaven de passagiersstroom niet aankan. Handelsvereniging IATA noemde de problemen schandalig.

Ook parlementariër Wybren van Haga is boos over de problemen op de luchthaven. “Schiphol had de drukte kunnen verwachten, maar reageert zielig en vraagt ​​reisorganisaties om boekingen te annuleren en geen nieuwe boekingen voor volgende week aan te nemen”, zei hij zaterdag.

Van Haga noemde Schiphol-directeur Dick Benschop kreupel en vindt dat hij dit probleem met “tarring and feathering” moet aanpakken. Daarnaast moet Harbers de verhoging van de luchthavengelden die luchtvaartmaatschappijen dit jaar moeten betalen om op Schiphol te opereren ongedaan maken.

VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis is gaan kijken naar de situatie op het vliegveld, zei hij zondag op Twitter. Hij sprak met Nederlanders die in de rij stonden en bang waren dat ze hun vakantie zouden missen. “Vreselijke verhalen gehoord”, zei hij.

Hij vindt het onbegrijpelijk dat Lelystad Airport nog niet in gebruik is genomen, terwijl het vliegveld wel klaar is. Die luchthaven zou volgens hem Schiphol kunnen ontlasten door het vakantieverkeer over te nemen.

Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt is het niet eens met die redenering. Hij merkt op dat de luchthaven in Flevoland maar een fractie van de Schiphol-passagiers aankan en ook met hetzelfde personeelstekort zou worden geconfronteerd. “Op de Dag van de Arbeid, 1 mei, zou je kunnen bedenken dat er mensen zijn die voor het minimumloon de koffers uit vliegtuigen halen.” Ze worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen, zei hij.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?