Partijen ronden vandaag overleg over kabinetsformatie af

Image source - Pexels.com


De partijen in het kabinetsformatieoverleg nemen naar verwachting maandag de definitieve besluiten over het regeerakkoord. De onderhandelaars van VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan weer in gesprek met informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees. Het regeerakkoord wordt deze week verwacht.

Vrijdag zeiden de partijleiders dat ze “het einde naderden”. In het weekend hebben ze hier en daar informeel overleg gehad en maandag gaan de officiële besprekingen verder. Mogelijk wordt het concept regeerakkoord ‘s avonds al aangeboden aan de politieke fracties, maar dit is nog onzeker.

Het regeerakkoord wordt waarschijnlijk woensdag gepresenteerd, waarmee eindelijk een einde komt aan dit maandenlange formatieproces. Het is nog niet duidelijk wanneer het debat over dit akkoord zal plaatsvinden. Dinsdag is er een persconferentie over het coronavirus en donderdag bespreekt het parlement het coronavirusbeleid. Daarnaast wordt eind deze week interim-premier Mark Rutte in Brussel verwacht voor een EU-top.

Het nieuwe team van ministers wordt volgende week in ieder geval niet gepresenteerd. De kabinetspresentatie wordt in januari verwacht. Er zijn al enkele voorstellen voor de nieuwe zittingsperiode uitgelekt. Daaruit blijkt tot nu toe vooral dat de overheid plannen maakt om problemen op te lossen. Volgens de uitgelekte plannen worden er miljarden geïnvesteerd in de aanpak van de klimaat- en stikstofcrisis. Het ministerie van Defensie krijgt waarschijnlijk ook extra geld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?