Partijen gaven afgelopen week ruim 100.000 euro uit aan online verkiezingscampagnes

Image source - Pexels.com


In de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen gaven politieke partijen vorige week voor het eerst ruim 100.000 euro uit aan internetadvertenties. PvdA en GroenLinks investeerden het meeste geld, blijkt uit een analyse van data van Google en Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram.

In de analyse is gekeken naar de bestedingen van landelijke en regionale afdelingen, lokale partijen en individuele kandidaten. Daaruit bleek dat politieke politieke partijen tussen 20 en 26 februari samen meer dan 140.000 euro besteedden aan advertenties op Google, YouTube, Facebook en Instagram. Een week eerder stond dit aantal nog op zo’n 85.000 euro.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 gaven politieke partijen rond deze tijd veel meer uit om online op te vallen: in dezelfde week gaven ze meer dan het dubbele uit. Ook in de weken daarvoor waren de bestedingen van de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar niet zo hoog als tijdens de landelijke verkiezingen vorig jaar.

Vooral CDA, D66, Forum voor Democratie (FvD) en SP bezuinigen ten opzichte van de vorige verkiezingen. Het CDA gaf in 2021 in deze week zo’n 130.000 euro uit aan internetadvertenties, dit jaar was dat zo’n 13.000 euro. D66 gaf vorige week ook ruim 10 keer minder uit, zo’n 6.400 euro. FvD gaf zes keer minder uit en SP drie keer minder.

De PvdA besteedde afgelopen week ruim 24.000 euro aan internetreclame, het hoogste van alle partijen en iets meer dan in dezelfde week in de landelijke verkiezingscampagne. GroenLinks volgde op ruim 20.000 euro. Zoals gebruikelijk gaf de PVV bijna niets uit aan online adverteren. Alle regionale partijen hebben samen naar schatting 26.000 euro uitgegeven.

Uit de vorige campagne bleek dat politieke partijen pas flink gaan uitgeven aan internetadvertenties als de verkiezingen in aantocht zijn. In de laatste week voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer gaven ze samen ruim een ​​miljoen euro uit, tegen vele honderdduizenden in de weken ervoor.

De genoemde bedragen zijn een schatting, omdat Meta geen exacte bedragen noemt als partijen of afdelingen minder dan 100 euro besteden aan internetadvertenties. De kosten worden in dergelijke gevallen geschat op 50 euro.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?