Partij van premier Rutte wil strengere regels voor zakendoen in China

Image source - Pexels.com


Regeringspartij VVD wil strengere regels voor Nederlandse bedrijven die zaken doen in China. Alvorens in China te investeren, moeten bedrijven met belangrijke technologieën aan een veiligheidscontrole worden onderworpen om te voorkomen dat technologische kennis in Chinese handen valt, zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans tegen BNR.

Volgens Brekelmans zijn de regels die nu al gelden voor het exporteren van bepaalde technologieën naar China niet voldoende. Hij zei dat een Nederlands bedrijf dat zich in China vestigt zonder enige belemmering een samenwerking aan kan gaan met een lokaal bedrijf. “Als er een startup is die technologie ontwikkelt die relevant is voor het Chinese leger, dan kan dat Nederlandse bedrijf gewoon zaken doen in China en een joint venture sluiten”, zei hij.

Nederland moet nu wetgeving doorvoeren, want China blijft westerse technologie in handen krijgen, zegt Breukelman tegen de omroep. “Er zijn nog een aantal hiaten in de ontwikkeling van China”, zei hij. “Als Europa en als de westerse wereld moeten we heel voorzichtig zijn dat we die leemten niet opvullen omdat we onze technologieën te gemakkelijk beschikbaar maken.”

Hoe de security check eruit moet zien, weet Breukelman nog niet. “Ik ben nu aan het kijken wat voor rollen je daarvoor moet inrichten.” Volgens hem kun je niet zomaar uitgaan van de goede bedoelingen en keuzes van betrokken Nederlandse bedrijven. “We zien nog steeds dat bedrijven te goeder trouw een joint venture aangaan. Dan blijkt later dat de Chinese communistische partij toch deel uitmaakt van dat bedrijf”, zei hij.

Boudewijn Poldermans van de China Business Council zegt tegen BNR dat de zaken veel genuanceerder liggen dan Brekelmans beweert. Sommige feiten zijn ook “anders”, zei hij tegen de omroep.

“Tegenwoordig is 80 procent van de bedrijven in China voor 100 procent in handen van buitenlandse partijen. Joint ventures zijn zeldzaam en alleen in bepaalde subsectoren”, zegt Poldermans. “Bedrijven kunnen ook zelf beslissen of ze willen investeren met gevoelige technologie in landen als Rusland en China. Er zijn regels in Europa en de Verenigde Staten tegen de overdracht van gevoelige technologie. Van dwang is zeker geen sprake meer. overdracht van technologie klopt niet. Er is geen Chinese wet die dat voorschrijft. Het is niet zo dat bedrijven die actief willen zijn dat in een joint venture moeten doen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?