Parlement verdeeld over maximaal 25 jaar cel voor doodslag

Image source - Pexels.com


Over een verhoging van de maximale gevangenisstraf van 15 naar 25 jaar voor doodslag is nog niet de hele coalitie het eens. Sommige partijen hebben lagere maxima voorgesteld, anderen zijn voorstander van de wijziging.

D66 en ChristenUnie steunen een wijzigingsvoorstel van GroenLinks om dit maximum vast te stellen op 20 jaar. Een verdere verhoging vinden zij niet onderbouwd en onnodig. De andere coalitiepartijen, VVD en CDA, en vele andere partijen zijn voorstander van het kabinetsvoorstel, zo bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Doodslag is wanneer een dader opzettelijk en impulsief een slachtoffer doodt. Om voor moord te worden veroordeeld, moet worden bewezen dat de dader van tevoren daadwerkelijk heeft nagedacht over zijn handelen. In 2006 werd de maximumstraf voor moord verhoogd van 20 naar 30 jaar of levenslang.

De hele Tweede Kamer is het met minister van Justitie Dilan Yeşilgöz eens dat de huidige “strafkloof” van 15 jaar tussen beide misdrijven te groot is, terwijl in de praktijk de grens tussen beide misdrijven soms vervaagt en beide misdrijven enorm veel leed veroorzaken bij de nabestaanden van slachtoffers. Yeşilgöz vindt een strafgat van 10 jaar nog steeds te groot en houdt vast aan een maximum van 25 jaar cel voor doodslag.

Een verhoogde straf voor doodslag wordt al jaren besproken, maar kwam in een stroomversnelling na het proces tegen de moordenaar van een schoolmeisje, Hümeyra. Het Rotterdamse meisje werd eind 2018 op haar school van dichtbij doodgeschoten met zeven kogels door haar ex-vriendje, nadat hij haar maandenlang had gestalkt en met de dood bedreigd.

De rechtbank veroordeelde hem tot 14 jaar gevangenisstraf en TBS wegens doodslag. TBS is in de eerste plaats een veiligheidsmaatregel die rechtbanken kunnen opleggen om de samenleving te beschermen als een persoon een misdaad heeft begaan terwijl hij op de een of andere manier geestelijk gehandicapt is.

Familie en vrienden keken woedend naar het proces in de rechtbank omdat ze de straf te licht vonden en ervan overtuigd waren dat de dader een moord had gepleegd. In hoger beroep ging het Hof van Beroep uit van moord en werd de verdachte veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs.

Politieke partijen DENK, SP en BBB brachten de zaak Hümeyra ter sprake tijdens het debat. Na deze strafzaak pleitten zowel de rechtbank in Rotterdam als het Openbaar Ministerie (OM) voor een hogere straf voor doodslag. Veel beroepsrechters en advocaten menen echter dat maximaal 20 jaar voldoende is.

Ook partijen die voorstander zijn van een kleinere verhoging vinden 20 jaar nuttig en voldoende. Volt denkt in die richting en wijst erop dat de huidige maximumstraf van 15 jaar niet beklemmend is, omdat rechters deze straf voor doodslag bijna nooit opleggen.

Het is beter om te kijken naar de bewijsbaarheid van moord, die strenger is geworden, aldus Kamerlid Marieke Koekkoek. Ook denkt ze dat er meer druk op rechters komt te staan ​​als ze hogere straffen voor doodslag kunnen opleggen. Slimmere straffen zijn beter dan zwaardere straffen, zei ze.

PvdA-partijen SP en PvdA beslissen nog wat te doen. De Tweede Kamer stemt op 10 mei.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?