Parlement steunt zoeken naar minderheidscoalitie in kabinetsformatie

Image source - Pexels.com


Een meerderheid in het parlement steunde de benoeming van VVD-lid Johan Remkes als informateur van de kabinetsformatie. Hij zal op zoek gaan naar een minderheidscoalitie.

De motie van de VVD om Remkes te benoemen werd gesteund door D66, CDA, ChristenUnie, SGP, Volt, JA21, de Groep Van Haga en Fractie Den Haan.

“Werk aan een minderheidskabinet”, zegt Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Volgens Joost Eerdmans (JA21) kan een kabinet dat geen meerderheid heeft in de Tweede Kamer goed zijn voor een nieuwe bestuurscultuur. D66-leider Sigrid Kaag hoopt nog steeds dat Remkes erin slaagt een meerderheidskabinet te vormen.

Dinsdag debatteerde de Tweede Kamer met informateur Mariette Hamer over haar eindrapport. Volgens haar lijkt het vormen van een meerderheidscoalitie momenteel onmogelijk en moet een minderheidscoalitie bestaande uit een “nader te bepalen combinatie van VVD, D66 en CDA” worden overwogen.

Hamer klonk niet erg optimistisch over de kansen van haar liberale opvolger. Volgens haar wordt het onder de huidige omstandigheden nog ingewikkelder om een ​​minderheidskabinet te vormen, zei ze tegen de parlementariërs.

Ruim vijf maanden na de verkiezingen zit de formatie in een impasse. VVD-leider Mark Rutte herhaalde dat hij niet in onderhandeling wilde met GroenLinks en PvdA over de vorming van een nieuwe regering. Ook het CDA is daar tegen. D66 wil niet doorgaan in de huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Een toespraak van Kaag een dag voor het debat met impliciete kritiek op Rutte zal Remkes’ taak er niet gemakkelijker op maken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?