Pakistaanse wetenschapper die Nederlandse nucleaire geheimen stal op 85-jarige leeftijd overleden

Image source - Pexels.com


De Pakistaanse kernwetenschapper Abdul Qadeer Khan is overleden, melden Pakistaanse media. De oprichter van het Pakistaanse nucleaire programma was 85 jaar oud.

Khan staat in Nederland bekend om het gebruik van de kennis die hij opdeed in de Urenco ultracentrifugefabriek in Almelo om een ​​atoombom te ontwikkelen in Pakistan. Veel Pakistanen zien Khan om die reden als een held.

De Pakistaanse minister van Defensie Pervez Khattak noemde de dood van Khan een “groot verlies”. Pakistan zal hem altijd eren voor de service die hij zijn land heeft bewezen, zei de minister.

Khan uitte vorige maand klachten dat noch de premier, noch andere leden van de regering naar zijn gezondheid informeerden nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen. Hij testte volgens Pakistaanse media eind augustus positief op het coronavirus.

In 1983 veroordeelde de rechtbank in Amsterdam Khan bij verstek voor nucleaire spionage, maar in hoger beroep werd hij vrijgesproken wegens een vormfout. In Pakistan ging het gerucht dat Khan in de jaren negentig op eigen initiatief technologie verkocht aan Iran, Libië en Noord-Korea. In 2013 weerlegde Khan de geruchten door te zeggen dat hij technologie had gestolen namens de voormalige Pakistaanse premier Benazir Bhutto.

Khan werd in 1936 in India geboren en emigreerde met zijn gezin naar Pakistan na de dekolonisatie van het subcontinent. In de jaren zestig studeerde hij in Berlijn, Delft en Leuven. Vervolgens deed hij onderzoek in het Physical Dynamics Research Laboratory in Amsterdam en bij Urenco. In zijn thuisland richtte hij in 2012 een conservatieve politieke belangengroep op, die een jaar later werd ontbonden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?