Overzicht wijzigingen in het Nederlandse coronavirusbeleid vanaf 25 september

Image source - Pexels.com


Vanaf 25 september gelden er minder coronamaatregelen dan in de afgelopen periode, maakten demissionair minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie. De verplichting om 1.5 meter afstand te houden is niet meer, de horeca mag weer open tot maximale capaciteit en alle evenementen zijn onder bepaalde voorwaarden toegestaan. De regels op een rij:

Het coronavirus-toegangsbewijs, een QR-code gegenereerd op basis van een coronavirusherstelcertificaat, een negatief testresultaat of een Covid-19-vaccinatiecertificaat, moet door iedereen van 13 jaar en ouder worden getoond om toegang te krijgen tot horecabedrijven, evenementen en culturele presentaties in locaties zoals bioscopen en theaters. Het geldt zowel binnen als buiten, en op plaatsen met en zonder vaste zitplaatsen. De regel wordt samen met het tonen van een identiteitsbewijs ingevoerd omdat er meer drukte wordt verwacht als de 1,5 meter maatregel niet meer geldt. De hoop is dat het demonstreren van bewijs van het coronavirus een tijdelijke maatregel is.

Uitgaansgelegenheden zoals clubs en discotheken mogen weer open, maar alleen tot middernacht. Deze regel geldt al voor alle andere horecazaken.

Evenementen buiten kunnen weer plaatsvinden zonder een maximum aantal bezoekers en zonder verplichte sluitingstijd, net als indoor evenementen met vaste zitplaatsen. Zonder vaste zitplaatsen geldt voor indoor evenementen een maximale capaciteit van 75 procent en moeten de zalen tussen middernacht en 06.00 uur gesloten zijn. zo spoedig mogelijk”.

Het dragen van een mondkapje blijft verplicht in voertuigen die worden gebruikt voor het openbaar vervoer, en ook op de luchthavens. Voor mensen in stations en op perrons komt de verplichting te vervallen. Ook in het voortgezet onderwijs, het hbo en het hoger onderwijs is het dragen van een mondkapje niet meer nodig. Deze waren nodig voor mensen buiten klaslokalen en collegezalen.

Het is niet langer nodig dat één besmetting met het coronavirus op een kinderdagverblijf of basisschool alle kinderen in een groep in quarantaine en naar coronavirus-testplaatsen dwingt. Het hoger beroepsonderwijs en de voorzieningen voor hoger onderwijs hoeven zich niet langer aan een maximale groepsgrootte van 75 personen te houden, worden afgeschaft.

Er blijven wel enkele basisregels gelden. Hoewel de verplichting om fysieke afstand te bewaren komt te vervallen, blijft de overheid dit als een dringend advies behandelen. Volgens Rutte en De Jonge helpt de regel namelijk aantoonbaar om verspreiding van de besmetting met het coronavirus tegen te gaan. Hetzelfde geldt voor handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en zich laten testen bij de GGD bij verkoudheids- of griepverschijnselen en zorgen voor ventilatie in binnenruimtes.

Het dringende thuiswerkadvies wordt aangepast naar “Thuis waar het kan, op kantoor als het moet”, iets waar werkgevers en werknemers het over eens moeten zijn.

In november beoordeelt het kabinet hoe vanaf dat moment de maatregelen tegen het coronavirus verder moeten worden aangepakt en in hoeverre deze moeten worden aangescherpt of versoepeld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?