Overlopend asielcentrum laat kabinet extra opvangvoorzieningen pushen

Image source - Pexels.com


Nadat beelden opdoken uit het asielaanvraagcentrum in Ter Apel, waar mensen woensdagochtend tot in de vroege uurtjes moesten wachten op een slaapplek, heeft het kabinet heeft de veiligheidsregio Groningen gevraagd om crisisopvangcentra in te zetten voor mensen die in de kou staan. Dat kan onder meer betekenen dat mensen op locaties als sporthallen worden gehuisvest, zegt staatssecretaris Eric van der Burg, die de portefeuille asielzaken voor het kabinet verzorgt.

“Het ging gisteravond heel erg mis in Ter Apel”, erkende Van der Burg. Het is in Ter Apel zo druk geworden dat het niet meer mogelijk is om mensen op tijd over te brengen naar alternatieve locaties. Daardoor moesten in de nachtperiode van dinsdag op woensdag tientallen mensen buiten slapen. Ze verbleven uiteindelijk uren in wachtkamers in het centrum, waar geen bedden voor hen waren.

“Ik vind het verschrikkelijk dat we deze mensen enkele uren geen dak boven hun hoofd hebben kunnen bieden”, aldus Van der Burg. “Zo willen we niet omgaan met mensen die onze bescherming zoeken in Nederland.”

Van der Burg verwacht dat het ernstige tekort aan plaatsen nog bijna een week aanhoudt. Hij pleitte eerder voor een betere spreiding van de druk op de asielopvang over heel Nederland en riep gemeenten op om: “om verantwoordelijkheid te nemen voor de taak waar we samen voor staan.”

De Tweede Kamer, de Tweede Kamer, reageerde met woede en afschuw op het tafereel dat op de beelden vanuit het centrum te zien is. GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kroger noemde de situatie in Ter Apel gisteravond “verschrikkelijk en mensonterend”, maar “niet onverwacht”. Volgens haar is het “bewust beleid” om de opvangcapaciteit zo strak mogelijk te plannen. Ze pleitte voor meer kleinschaligheid opvang omdat daar meer draagvlak voor is bij gemeenten dan bij grote opvangcentra zoals die in Ter Apel. Daar moet het kabinet meer geld voor vrijmaken, stelt ze.

Kroger herhaalde ook haar oproep aan Van der Burg voor een gezamenlijke aanpak van de opvang van reguliere asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne. “Het is schrijnend dat duizenden bedden voor Oekraïners leeg zijn, terwijl in Ter Apel mensen op de grond moeten liggen.”

“De asielopvang is een puinhoop”, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. “Het kabinet moet veel meer werken aan een goede opvang met voldoende capaciteit en snellere procedures. Asielgerechtigden moeten verder [to homes] snel, en degenen die geen recht hebben op asiel moeten terugkeren.”

“Het is te triest voor woorden dat we als land op deze manier omgaan met mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld”, zegt PvdA-Kamerlid Kati Piri. “Onwil of onmacht, feit is dat het kabinet er jammerlijk niet in is geslaagd om voor deze mensen een behoorlijke opvang te regelen. De staatssecretaris moet meteen door stad en land reizen en op zoek naar extra slaapplaatsen.”

“Wat een aangrijpende beelden”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. “Dit is onaanvaardbaar. We kunnen mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en conflicten in Nederland niet op deze manier verwelkomen. We kunnen en moeten beter.”

CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg noemde het “onmogelijk” dat mensen buiten moeten slapen. “Er wordt te veel gevraagd van Ter Apel. Daarom wil het CDA op korte termijn een tweede aanmeldcentrum voor de eerste opvang van asielzoekers.” De partij pleit voor het aanstellen van een landelijk coördinator om sneller extra opvang te regelen als dat nodig is.

“Dit mag niet meer”, zegt Anne-Marijke Podt van D66. “Voor de zomer moet er weer een registratiecentrum geopend worden.” Ze vindt dat het kabinet het voor gemeenten ook aantrekkelijker moet maken om asielzoekers op te nemen. Ze pleitte ook voor meer “permanente centra” in plaats van constant van locatie te veranderen voor noodopvang.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?