Overheid kan gemeenten niet dwingen asielzoekers op te nemen: State Sec.

Image source - Pexels.com


De overheid kan gemeenten niet dwingen opvang te bieden aan asielzoekers die momenteel in Ter Apel worden opgevangen. Het is geen acuut probleem, dus noodwetgeving is onmogelijk. “Dwang is op dit moment niet mogelijk, maar ik ga ervan uit dat gemeenten hun verantwoordelijkheid samen nemen”, zegt staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie.

Gemeenten dwingen om mensen op te nemen is misschien mogelijk met Oekraïense vluchtelingen, want dat is een acute oorlogssituatie. “Ik pleit voor onderdak voor beide groepen. Ter Apel vraagt ​​nu terecht om hulp”, zei de staatssecretaris voorafgaand aan een ontmoeting met de Veiligheidsraad, die bestaat uit de 25 burgemeesters die de veiligheidsregio’s leiden.

Tijdens de Veiligheidsraad in Utrecht hebben de veiligheidsregio’s afgesproken om op korte termijn 2.000 opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Dit ontlast het asielaanvraagcentrum in Ter Apel. Utrecht, Amsterdam, Haarlemmermeer en enkele andere gemeenten boden aan deze week mensen op te vangen zodat asielzoekers niet meer in een tent in Ter Apel hoeven te slapen.

Ondanks de verklaringen van Van der Burg voor de Veiligheidsraad, vroegen de burgemeesters het kabinet toch om gemeenten te dwingen mensen op te nemen als ze weigerden. “We hebben bij de staatssecretaris aangegeven dat dit de zoveelste keer is dat mensen in Ter Apel onder onmenselijke omstandigheden moeten verblijven. We willen dat de rijksoverheid dwang gaat gebruiken omdat het zo niet verder kan. Er zijn dringend meer plekken nodig, “Veiligheidsraadvoorzitter Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen, zei na de bijeenkomst. Volgens hem is de opvang van asielzoekers nationaal beleid en moet de rijksoverheid haar verantwoordelijkheid nemen. “De behoefte is groot.”

Staatssecretaris Van der Burg noemde het “uiterst jammer” dat de burgemeesters unaniem van mening waren dat dwang nodig is. Hij vindt het niet nodig als iedereen de schouders eronder zet.

Joeri Kapteijns van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zegt dat het meest acute probleem “voorlopig” is opgelost met de 2.000 extra plaatsen.

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen, waaronder het aanmeldcentrum Ter Apel valt, wordt opgelucht door de beloofde plaatsen. “Dit geeft wat verlichting. Maar het is niet genoeg. We voeren dit gesprek nu een half jaar.” Daarom pleiten de Veiligheidsraad en het COA voor een structurele oplossing. Schuiling wil dat het kabinet dwang gebruikt omdat er ‘gemeenten zijn die keer op keer verstoren’. “De situatie in Ter Apel is erbarmelijk. En dan blijkt dat er inderdaad ruimte is.”

“We moeten ervoor zorgen dat reguliere opvang voldoende plaatsen heeft. Daar moeten we nadrukkelijk aan werken. Asielzoekers met een verblijfsvergunning moeten zo snel mogelijk naar een woning verhuizen. Dan is er genoeg ruimte”, aldus Van der Burg.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?