Overheid geadviseerd om gemeenten ruimte te geven voor lokale Covid-beperkingen

Image source - Pexels.com


Gemeenten moeten de ruimte krijgen om lokaal coronamaatregelen uit te voeren, stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in het rapport Van crisis naar taak, nu het erop lijkt dat het coronavirus een blijvend probleem zal zijn. Het Parlement heeft de Raad om advies gevraagd. Door maatregelen te nemen in de gemeente is het mogelijk in te spelen op een lokale uitbraak of een evenement met veel bezoekers, aldus de raad.

Volgens de ROB moet de rijksoverheid gemeenten helpen de langetermijngevolgen van de pandemie het hoofd te bieden. De overheden moeten in kaart brengen wat de gevolgen zijn en welke maatregelen zijn of kunnen worden genomen.

Door de coronacrisis zijn gemeenten veel macht kwijtgeraakt, waardoor de lokale democratie verder van de burger af kwam te staan, aldus de ROB. De raad adviseerde dan ook om zoveel mogelijk besluiten te nemen waar ze democratisch gecontroleerd kunnen worden in het gemeentelijk bestuur. Op dit moment wordt er nog veel besloten in regionaal overleg, terwijl de veiligheidsregio’s daar niet meer verantwoordelijk voor zouden moeten zijn.

De ROB wil dat gemeenteraadsleden weten hoe belangrijk ze zijn voor de lokale democratie, zeker met de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week. Fysiek vergaderen is daarbij volgens de ROB cruciaal, ook als er nieuwe coronamaatregelen komen. De raad adviseerde gemeenteraden en wethouders om meer contact te zoeken met burgers en maatschappelijke organisaties. Dat brengt de democratie weer dichter bij de mensen, ‘precies waar ze thuishoort’.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?