Overgrote meerderheid van Nederlanders voor opvang Afghaanse asielzoekers

Image source - Pexels.com


De overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt dat het land asielzoekers uit Afghanistan moet opnemen. Ongeveer zeven op de tien willen asielzoekers onder voorwaarden opnemen. Wel maakt vier op de tien zich zorgen over de gevolgen voor de veiligheid van Nederland. Slechts 17 procent is volledig tegen het opnemen van asielzoekers uit Afghanistan, meldt Nieuwsuur op basis van een onderzoek van Ipsos.

“De algemene tendens is dat er vrij veel steun is voor het principe dat asielzoekers welkom moeten zijn”, zegt Ipsos-onderzoeker Sjoerd van Heck. “Maar als je verder vraagt, ontstaan ​​er verschillen.”

Zo zei 30 procent van de respondenten dat Nederland alleen Afghaanse asielzoekers mag opnemen die voor de Nederlandse missies in het land werkten, en hun gezinnen. 28 procent wil ook Afghanen opnemen die gevaar lopen vanwege hun werk voor mensenrechtenbescherming of omdat ze politiek actief zijn. Slechts 13 procent vindt dat Nederland alle Afghanen die hier asiel aanvragen, moet opnemen.

“Als je kijkt naar sociale media en die demonstraties, zou je kunnen denken dat er meer weerstand is”, zegt Jaco Dagevos, hoogleraar integratie en migratie en Erasmus Universiteit Rotterdam en onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, tegen Nieuws. Hij verwees naar protesten buiten asielcentra toen Nederland in augustus mensen uit Afghanistan evacueerde toen het in handen viel van de Taliban. “Er is een brede middengroep in Nederland die zich zorgen maakt over integratie en criminaliteit, maar sympathie heeft voor ‘echte’ vluchtelingen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?