Outbreak Team om aanvullende coronamaatregelen te bespreken

Image source - Pexels.com


Het Outbreak Management Team, een verzameling experts die de regering adviseren over haar coronavirusbeleid, komt vrijdag bijeen om de huidige stand van zaken van de pandemie in Nederland te bespreken. De adviseurs gaan in op het groeiende aantal besmettingen veroorzaakt door de Omicron-variant van het SARS-CoV-2-coronavirus. Het wordt de 134e bijeenkomst van het OMT sinds het begin van de pandemie.

De bijeenkomst is eerder deze week besproken tijdens een persconferentie met premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. “Volgende week weegt het OMT de laatste onderzoeksresultaten en adviseert ons of er aanvullende voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om de verspreiding van de Omicron-variant af te remmen”, aldus De Jonge.

Tijdens dat evenement verlengden ze alle bestaande coronavirusbeperkingen, zoals de avondvergrendeling, en kondigden ze aan dat de basisscholen eind vrijdag sluiten, een week voordat de wintervakantie zou beginnen. Het doel van de maatregel is om contactmomenten tussen kinderen te verminderen en om een ​​periode van acht dagen mogelijk te maken waarbinnen Covid-19-symptomen kunnen worden gediagnosticeerd voordat ze mogelijk in contact komen met oudere familieleden tijdens Kerstmis.

Ze verleenden een respijtperiode waarin scholen uiterlijk maandag kunnen sluiten, waardoor sommige virologen de effectiviteit van de maatregel in twijfel trekken. Daarnaast is volgende week alle buitenschoolse opvang gesloten, maar mogen kinderdagverblijven voor kinderen die nog niet leerplichtig zijn open blijven. Na het kerstweekend mag de buitenschoolse opvang weer open gaan om overdag opvang te bieden. Alle maatregelen zijn van kracht tot 14 januari, hoewel Rutte zei dat dit snel opnieuw zou kunnen worden geëvalueerd, wat impliceert dat de situatie kan worden verscherpt met strengere maatregelen, mogelijk voor een langere duur.

De Jonge verklaarde ook dat de regering snel de schaal van haar Covid-19-boostervaccinplan zou uitbreiden in een last-minute poging om infecties veroorzaakt door de oprukkende variant, die volgens het RIVM binnen een maand dominant zal worden, af te wenden. “Omdat vaccins nog redelijk goed beschermen tegen de Delta-variant, maar tegen de Omicron-variant, is de boosterprik echt nodig om het beschermingsniveau weer op peil te brengen.”

De Delta-variant zou al een zeer besmettelijke versie van het coronavirus zijn en de Omicron-variant zou zich nog sneller verspreiden. De Jonge maakte zich zorgen over de dagelijkse verdubbeling van het aantal bekende besmettingen door de variant in het Verenigd Koninkrijk. Het zou kunnen leiden tot een voortzetting of verergering van de huidige coronavirusgolf in Nederland, die verreweg de slechtste was in termen van positieve tests op het virus. Het land begon pas in juni 2020 op grote schaal met testen. Het is nog niet bekend hoe de Omicron-variant mogelijk van invloed kan zijn op ziekenhuisopnames door Covid-19.

Het RIVM zei dinsdag dat de Omicron-variant in Nederland 123 keer is gediagnosticeerd sinds de variant voor het eerst werd geïdentificeerd door onderzoekers in Zuid-Afrika. Het Nederlandse totaal omvat vijftien mensen die geen “directe of indirecte link” hadden met zuidelijk Afrika. In Nederland werd voor het eerst gevonden dat het de oorzaak was van infectie van 18 mensen die op 26 november met een van de twee vluchten vanuit Zuid-Afrika aankwamen. Toen twee monsters die een week eerder waren genomen werden onderzocht, bleek ook de Omicron-variant te zijn

Tachtig andere besmettingen in Nederland waren onder mensen die onlangs in een Zuidelijk Afrikaans land reisden, en van drie anderen is bekend dat ze in direct contact zijn geweest met iemand die besmet is met de Omicron-variant. Zeven andere bron- en contactonderzoeken waren aan de gang.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?