Outbreak Team: Kinderen zonder Covid-symptomen hoeven niet in quarantaine

Image source - Pexels.com


Kinderen tot 12 jaar hoeven niet meer in quarantaine als ze geen symptomen van Covid-19 hebben, adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Ze moeten de instructie krijgen om elke dag een zelftestkit voor het coronavirus te gebruiken, maar als dat niet mogelijk is, moet de GGD of een arts hen toch kunnen adviseren om zich van anderen af ​​te zonderen. Het OMT heeft de regering ook laten weten dat kinderen met een infectierisico het contact met ouderen gedurende ten minste tien dagen ernstig moeten beperken.

Het OMT zei dat de quarantaineregels voor kinderen tussen 13 en 18 jaar hetzelfde moeten blijven, met een isolatieperiode van tien dagen. Dit kan na vijf dagen eindigen als de GGD bij de jongere die negatief terugkomt een coronatest toedient.

De experts zeiden ook dat het niet langer nodig is om hele klaslokalen met studenten naar huis te sturen als er meer dan drie infecties in een groep zijn. In plaats daarvan krijgen alle studenten het advies om zich dagelijks te testen in het geval van een uitbraak. Dit geldt zowel voor het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs, ook als leerlingen in de hogere groepen 18 jaar of ouder zijn.

Bovendien kan het snotneusbeleid van kracht blijven, meent het OMT. Dit betekent dat kinderen tot drie jaar met lichte klachten, zoals een loopneus, zich niet hoeven te laten testen op het coronavirus en ook niet thuis hoeven te blijven tot de symptomen verdwijnen.

Het OMT zei te erkennen dat hun bijgewerkte advies “zeker” zal leiden tot meer infecties, ook bij volwassenen. Toch is het belang van onderwijs zo belangrijk dat het de experts ertoe bracht hun richtlijnen te heroverwegen, schreef OMT-voorzitter Jaap van Dissel.

Eerder op maandag bleek dat het kabinet de horeca en de culturele sector naar alle waarschijnlijkheid zou toestaan ​​weer open te gaan en dat evenementen binnenkort weer kunnen worden hervat met aanwezigen in vaste zitplaatsen. Hoewel de kwestie van schoolgaande kinderen en quarantaines door kabinetsleden werd besproken, was het niet duidelijk welke kant het kabinet op leunde.

De kabinetsleden nemen dinsdag een definitief besluit over eventuele wijzigingen in het coronavirusbeleid. Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers lichten ‘s avonds op een persconferentie de situatie toe.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?