Outbreak-team adviseert Covid-zelftests voor jonge kinderen

Image source - Pexels.com


Het Outbreak Management Team (OMT) vindt het goed om basisschoolleerlingen uit groep 1 regelmatig onder begeleiding een Covid-19 zelftest te laten doen. De leerlingen van Groep 6 zijn daar deze week mee begonnen. Het kabinet wil het testbeleid voorlopig echter niet uitbreiden, schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het lijkt hem praktisch onmogelijk.

Het OMT kwam vrijdag bijeen om de strijd tegen het coronavirus te bespreken. Een nieuw adviesrapport gaat onder meer in op de nieuwe Omicron-variant van het virus. Het team van experts kan er nog niet veel over zeggen. Hetzelfde geldt voor de effectiviteit van de maatregelen die vorige week in werking zijn getreden. Het OMT wil nog een week afwachten of er een afname is van besmettingen en ziekenhuisopnames. Tot die tijd worden geen aanvullende maatregelen geadviseerd.

De adviseurs van de minister verwachten dat de maatregelen van vorige week, waaronder de sluiting van winkels en horeca om 17.00 uur, hun weerslag zullen hebben in de cijfers van deze week. Het effect wordt pas later zichtbaar in ziekenhuizen omdat het even duurt voordat mensen ernstig ziek worden. Modellen tonen aan dat de piek van 650 tot 800 coronaviruspatiënten op intensive care-afdelingen binnen “enkele weken” zal worden bereikt.

Het OMT had het kabinet geadviseerd om te overwegen de kerstvakantie met een week te verlengen om het aantal besmettingen op scholen terug te dringen. Het risico is dat ouders dan kinderen naar de kinderopvang brengen omdat ze moeten werken, schreef De Jonge. Dan zou de maatregel niet helpen.

Bij de toetsing van basisschoolleerlingen vanaf groep 1 ziet de minister vooral praktische problemen. “Het gaat om enorme aantallen testen, die besteld moeten worden en waarvoor logistiek geregeld moet worden.” Om die reden vindt hij het niet op korte termijn te regelen.

Op 14 december buigt het kabinet zich weer over alle maatregelen. Dan moet duidelijk zijn in hoeverre de genomen maatregelen hebben geholpen. Ook zal het kabinet de maatregelen voor scholen herzien. De Jonge sluit niet uit dat in een later stadium testen beschikbaar komen voor kinderen uit groep 1.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?