Ouders willen dat kabinet kinderen naar huis brengt na uithuisplaatsingen in uitkeringsschandaal

Image source - Pexels.com


Het is niet genoeg dat de overheid de situatie wil ‘verbeteren’ van gezinnen waar een kind tijdens het uitkeringsschandaal uit huis is gehaald. Dat zegt Arre Zuurmond, voorzitter van het panel van gedupeerde ouders die het kabinet adviseren. De Tweede Kamer debatteert donderdag met premier Mark Rutte en andere ministers over de ruim duizend kinderen in het schandaal die uit hun ouderlijk huis zijn geplaatst.

Het kabinet moet er volgens het panel naar streven om waar mogelijk ouder en kind weer bij elkaar te brengen. “Dit is gewoon niet goed genoeg”, zegt Zuurmond over de huidige ambitie van Frank Weerwind (Rechtsbescherming). “Het had niet mogen gebeuren en we moeten kijken waar we het nu kunnen oplossen.”

Zuurmond stelt voor om in een aantal zaken opnieuw naar de rechter te stappen. “Ze zeggen: we kunnen het niet ongedaan maken omdat de rechter zo heeft beslist.” Maar er is nu meer informatie over deze gevallen, benadrukt de voorzitter van het panel. Dus een rechter zou kunnen heroverwegen.

Zuurmond erkende dat de financiële problemen als gevolg van de ontspoorde fraudejacht van de overheid niet de enige reden waren voor alle uithuisplaatsingen. “Maar het kan de druk zijn geweest.” Dat betekent ook dat er gezinnen zijn voor wie de uithuisplaatsing niet zou zijn gebeurd zonder de kinderopvangtoeslag-affaire, zegt hij.

Het ouderpanel hoopt ook dat het debat van donderdag zich zal concentreren op de problemen waar veel ouders nog steeds mee te maken hebben, ook die van wie de kinderen uit huis zijn geplaatst. ‘Formele partijen’ als de Raad van State, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Algemene Rekenkamer blokkeren ouders die financiële compensatie willen en bijvoorbeeld psychisch herstel, aldus het ouderpanel.

Volgens Zuurmond houden deze instanties zich aan strikte regels. “Voor ouders is het voetballen op een veld waar je tot je knieën in de modder zit”, aldus de panelvoorzitter.

Het kabinet krijgt donderdag te maken met een uiterst kritische Tweede Kamer over de uit huis geplaatste kinderen in de kinderopvangtoeslagaffaire. Minister-president Mark Rutte zal op aandringen van de Kamer het debat bijwonen. Ook minister Weerwind (Rechtsbescherming) en staatssecretarissen Aukje de Vries (Toeslagen) en Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) zijn aanwezig.

Het CBS maakte woensdag bekend dat 1.675 kinderen van wie de ouders het slachtoffer waren van het uitkeringsschandaal tussen 2015 en 2021 uit huis zijn geplaatst. Het werkelijke aantal ligt mogelijk hoger, aldus het statistiekbureau. Eind 2021 waren 555 van de uit huis geplaatste kinderen nog steeds niet terug bij hun ouders of voogden.

Een studie die voorafgaand aan het debat van donderdag werd uitgevoerd, concludeerde dat de Nederlandse wet niet verhindert dat kinderen uit huis worden gehaald vanwege financiële problemen van hun ouders. In het kinderopvangtoeslagschandaal ontkenden jeugdbeschermingsinstellingen en rechters dat uithuisplaatsingen plaatsvonden vanwege financiële problemen. Maar de onderzoekers konden het niet uitsluiten.

Stichting Het Vergeten Kind publiceerde woensdag een onderzoek waaruit blijkt dat jongeren in de jeugdzorg na een uithuisplaatsing weinig stabiliteit hebben. Driekwart van hen wordt gemiddeld vier keer naar een ander huis verplaatst nadat ze van hun ouders zijn weggenomen. Een derde zei dat ze pas een dag of zelfs uren voordat het gebeurde wisten dat ze werden verplaatst.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?