Ouders in Nederland krijgen 9 weken ouderschapsverlof tegen 70% loon

Image source - Pexels.com


Nieuwe ouders in Nederland kunnen vanaf 2 augustus negen weken betaald ouderschapsverlof krijgen. Ze krijgen die negen weken 70 procent van hun dagloon, stelt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer, meldt RTL Nieuws.

Momenteel kunnen ouders in de eerste acht levensjaren van hun kind 26 weken ouderschapsverlof opnemen. De overheid heeft besloten om de ouders 70 procent van hun inkomen terug te betalen voor de eerste negen weken, die in het eerste levensjaar van het kind moeten worden opgenomen. De overige 17 weken blijven onbetaald en kunnen worden opgenomen tot de achtste verjaardag van het kind.

Betaald ouderschapsverlof moet jonge vaders en moeders helpen om werk en zorg te combineren, zegt Van Gennip tegen RTL Nieuws. “De kostwinner neemt vaak weinig verlof op, en de persoon die minder werkt veel verlof opneemt. Dat is meestal de moeder. Dat willen we in evenwicht brengen”, zegt ze. “Zo krijgen jonge moeders een gelijke kans op de arbeidsmarkt en krijgen jonge vaders de kans om een ​​goede band met hun kind op te bouwen.”

Ouders die voor 2 augustus een kind hebben gekregen, kunnen ook tot de eerste verjaardag van hun kleintje gebruik maken van de regeling.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?