Organisaties herinneren zich 1938 Kristallnacht

Image source - Pexels.com


De komende dagen wordt de Kristallnacht op verschillende plaatsen in het land herdacht. In de nacht van 9 op 10 november 1938 vielen nazi’s meer dan duizenden synagogen en winkels van joden in heel Duitsland aan en doodden meer dan honderd joden.

Zondag om 14.00 uur is er een stille processie in Groningen, gevolgd door een herdenkingslezing in de Synagoge Groningen. Het wordt gegeven door voormalig leider van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet. Tot voor kort was ze voorzitter van het Nationaal Comité op 4 en 5 mei, in Nederland respectievelijk Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Zondag wordt ook de Kristallnacht herdacht in het Etty Hillesum Centrum in Deventer.

De landelijke herdenking van de Kristallnacht is in Amsterdam, georganiseerd door het Centraal Joods Overleg (CJO). Het vindt plaats op dinsdag om 16.30 uur in de Portugese Synagoge. De huidige voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, ​​is een van de sprekers, evenals CJO-voorzitter Ronny Naftaniel.

Dinsdag vindt ook een herdenking plaats in Breda. Burgemeester Paul Depla houdt een toespraak bij het Joods Monument in het Wilhelminapark. De Kristallnacht van 1938 was de voorbode van de massamoord op Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naar schatting 7.500 winkels en bedrijven, 1.400 synagogen en andere gebouwen zoals huizen, scholen en ziekenhuizen werden die nacht verwoest.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?