Optreden tegen politici die de wetenschap ondermijnen: wetenschappers tot parlementsleden

Image source - Pexels.com


Een groep vooraanstaande wetenschappers riep de media en de Tweede Kamer op om “een nog krachtiger standpunt in te nemen” tegen politici die de parlementaire onschendbaarheid misbruiken om “ongegronde beschuldigingen en vermoedens tegen wetenschappers te uiten”. Dat stellen ze in een brief in de Volkskrant die is ondertekend door ruim 300 wetenschappers, waaronder Outbreak Management Team (OMT)-lid Marion Koopmans en oncoloog Rene Bernards.

De directe reden van de groep voor hun brief is de 13 minuten die een parlementariër vorige week kreeg “om een ​​prominente wetenschapper in overheidsdienst een leugenaar te noemen, hem te beschuldigen van corruptie en aan te dringen op zijn ontslag.” Het betreffende parlementslid kon volgens de wetenschappers geen van deze uitspraken onderbouwen, ondanks verzoeken van collega-parlementsleden. Ze noemden noch de wetenschapper, noch de parlementariër. Maar volgens de Volkskrant is het FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren die OMT-voorzitter Jaap van Dissel ervan beschuldigde ‘corrupt’ te zijn.

De ondertekenaars zeiden dat dit geen incident was, maar “een zoveelste belediging voor wetenschappers door een bepaald deel van het parlement”. Ze wijzen erop dat dit soort beledigingen en beschuldigingen ook steeds vaker in het publieke domein voorkomen en al langer aan de orde van de dag zijn op sociale media. “Hoewel onderzoek aangeeft dat het vertrouwen in de wetenschap nog steeds groot is, ondermijnen deze ontwikkelingen dat vertrouwen”, zeiden ze.

De wetenschappers menen dat de systematische aanvallen op wetenschap en wetenschappers gevolgen hebben. “De polariserende toon van het debat en de verspreiding van verkeerde informatie hebben ertoe bijgedragen dat sommigen zich afkeren van vaccinatie, waardoor mensen onnodig worden blootgesteld aan de risico’s van Covid-19 en eraan overlijden, terwijl vaccinatie het risico op overlijden met ten minste 90 procent kan verminderen. ” Bovendien hebben sommige wetenschappers nu zelfs bescherming nodig, aldus de briefschrijvers.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?