Optimisme voor lossere Covid-beperkingen in gastvrijheid & cultuur, maar thuiswerken om te blijven

Image source - Pexels.com


Het gemiddelde aantal dagelijkse coronavirusinfecties blijft stijgen, maar het aantal ziekenhuisopnames door Covid-19 blijft dichtbij het laagste punt in drie maanden. Daarom gloorde er tijdens de vergadering van het Outbreak Management Team op vrijdag een sprankje hoop dat enkele resterende lockdown-maatregelen konden worden versoepeld. Minister-president Mark Rutte en zijn vierde kabinet willen de beperkingen voor de horeca-, cultuur- en evenementensector versoepelen en toeschouwers toestaan ​​sportevenementen bij te wonen, zodra het veilig is om meer maatregelen in Nederland milder te maken. Vrijdagavond zijn er nog geen beslissingen genomen, en als er beperkingen worden versoepeld, betekent dit misschien niet dat elk van die sectoren tegelijkertijd opengaat.

“Er was geen feeststemming, maar er zijn tekenen van een licht aan het einde van de tunnel van deze variant”, vertelde een bron die betrokken was bij de OMT-bijeenkomst aan het AD. Beperkingen op het maximum aantal bezoekers en het gebruik van mondkapjes zullen waarschijnlijk blijven bestaan, evenals andere beperkingen. “Het is niet te verantwoorden om alles in één keer open te maken. Dat zou tot te veel besmettingen leiden.”

Ruim 57.500 mensen testten tussen donderdag en vrijdagochtend positief op de besmetting met het coronavirus, de meest nauwkeurige indicator van de huidige situatie na vier dagen datafouten veroorzaakt door overbelaste IT-systemen, aldus het RIVM. “De besmettingscijfers zijn hoog, maar veel zestigplussers hebben een boosterprik gekregen, wat gunstig is”, zei premier Mark Rutte na afloop van de ministerraadvergadering. “Dus per saldo hebben we een wat positiever gevoel.”

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zei ook dat uit de bewijzen blijkt dat ongeveer 1 op de 75 inwoners van Nederland besmet is met het coronavirus. Hij erkende dat dit problemen veroorzaakt in veel aspecten van de samenleving. Sterker nog, KLM annuleert preventief vluchten vanwege te verwachten personeelstekorten en ook andere organisaties, zoals het Rotterdamse OV-systeem, verwachten op korte termijn problemen door ziekteverzuim.

Rutte herhaalde dat bars, restaurants, musea, theaters, evenementen en sportorganisaties als eerste in de rij staan ​​als eventuele beperkingen worden opgeheven. De premier vertelde verslaggevers herhaaldelijk dat hij geen garanties bood en zei in niet mis te verstane bewoordingen dat de definitieve beslissing over eventuele wijzigingen in het coronavirusbeleid volgende week zou plaatsvinden. “We hopen echt dat er iets kan worden gedaan voor die sectoren die eerder faalden. We willen sneller opengaan, zo snel mogelijk, maar de opties en de mate waarin we iets kunnen doen, zullen worden bepaald als we alle gegevens hebben.” hij zei.

“We zouden graag in alle sectoren kleine stapjes zetten”, vult Rutte aan, maar het is wel afhankelijk van meer informatie over besmettingsniveaus en ziekenhuisopnames. Hij heeft ook gezegd dat hij meer informatie wil over wat de toename van Omicron-variantinfecties in de toekomst zal betekenen voor ziekenhuiscijfers. Het LCPS heeft al voorspeld dat het aantal ziekenhuisopnames door Covid-19 in de vierde week van het jaar zal stijgen.

Een verslaggever vroeg Rutte of Nederland zijn advies om zoveel mogelijk thuis te werken zou kunnen beëindigen, vergelijkbaar met Engeland, waar mensen vanaf volgende week weer naar kantoor moeten. Rutte schoot dat idee vrijwel direct van tafel. Het kabinet overweegt niet eens om de thuiswerkadvies stop te zetten.

De premier zei dat het aantal besmettingen al erg hoog is en nog hoger zal oplopen als de geprioriteerde sectoren de beperkingen zien versoepelen. Ook het uitbannen van thuiswerken zou leiden tot een verdere toename van het aantal persoonlijke contactmomenten die mensen met elkaar hebben, wat leidt tot veel te veel besmettingen in dit stadium van de Omicron-variantgolf.

Rutte en Kuipers houden dinsdagavond een persconferentie, waar ze eventuele wijzigingen in het coronavirusbeleid bekend zullen maken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?