Oproerpolitie gaat in staking; Gemeente annuleert anti-coronavirus maatregelen protest

Image source - Pexels.com


Zondag gaat de ME op “afgebouwde” staking in Amsterdam. De ME was van plan om te staken tijdens een protest tegen het coronavirus van de groep Samen voor Nederland, maar de gemeente verbood de mars preventief. De politievakbonden verwachten nog steeds dat duizenden mensen de demonstraties bijwonen.

De politievakbonden NPB, ACP, ANPV en Equipe zeiden dat ze zouden doorgaan met de staking, maar agenten zullen ingrijpen als de openbare orde ernstig wordt bedreigd. De leider van Samen voor Nederland, Michael Reijinga, zei zondag naar het Museumplein te komen om ‘koffie te drinken’. Vorig jaar gebruikte hij de uitdrukking om duizenden mensen uit te nodigen om te protesteren tegen de coronavirusmaatregelen. Dergelijke gevallen veranderden in rellen in het voorgaande jaar. Het Museumplein is op zondag van 11.00 uur tot 23.00 uur aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. In dat gebied kan preventief worden gezocht.

De Amsterdamse driehoek bestaande uit burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef verbood donderdag een soortgelijke demonstratie omdat sommige deelnemers uit waren op confrontatie. Volgens de politie waren er ook sterke aanwijzingen dat personen en groepen zondag bereid waren geweld te gebruiken. Volgens Reijinga is dat ‘complete onzin’ en waren relschoppers nooit welkom bij zijn demonstraties.

De staking van zondag is onderdeel van de Wake-up call 2022-campagne. De politievakbonden willen aandacht vragen voor de hoge werkdruk bij de politie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?