Oproerpolitie annuleert staking, bereidt zich voor op ingrijpen op Museumplein

Image source - Pexels.com


Leden van de ME waren bereid in te grijpen bij een protest tegen het coronavirus op het Museumplein, zegt voorzitter van politievakbond ACS Gerrit van de Kamp. Een staking die voor zondag was gepland, werd rond 11.00 uur afgelast toen agenten zich om 12.00 uur voorbereidden op anticoronavirusmaatregelen op het Museumplein. de lokale leiding van Amsterdam, waaronder de burgemeester, en de hoofden van de lokale districten van politie en OM had het protest eerder geannuleerd vanwege de angst voor gewelddadige uitbraken.

Bij aanvang van de demonstratie verzamelden zich al honderden demonstranten op het Museumplein. Binnen een uur stonden er enkele duizenden mensen op het Museumplein. De Marcheausee bereidde zich voor om de oproerpolitie te assisteren. De Amsterdamse politie regelde ook waterkanonnen voor het geval protesten uit de hand liepen.

“We hebben met zo’n 100 tot 200 collega’s gesproken en de actiebereidheid was groot”, zegt Van de Kamp. “Nu gaan de collega’s zich voorbereiden op de demonstratie, maar bij onze volgende staking gaan we alleen de straat op als de openbare orde in het geding is.”

Volgens de ACS-voorzitter wilden veel collega’s alleen ingrijpen als het echt nodig was. Politiebonden willen onder meer aandacht vragen voor de hoge werkdruk, bezuinigingen en geweld tegen politieagenten.

De politievakbonden wilden een forse staking organiseren, maar die werd afgebroken vanwege een anti-coronavirusprotest op het Museumplein. Vorig jaar liepen de anti-coronavirusprotesten op het Museumplein uit op rellen.

De politie zette verschillende straten rond het Museumplein af en het openbaar vervoer moest worden omgeleid.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?