Oppositiepartijen kritisch over nieuwe Covid-maatregelen

Image source - Pexels.com


Oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageerden boos op de nieuwe coronamaatregelen die het demissionaire kabinet heeft aangekondigd. Kamerlid Wybren van Haga zal vrijdag in Haarlem aangifte doen tegen de Staat omdat er volgens hem sprake is van discriminatie en medische apartheid. Hij was al tegen de toegangspas voor het coronavirus en vindt dat het met deze uitbreiding tijd is om aangifte te doen. Volgens hem is een petitie van zijn partij, Belang van Nederland, tegen “coronavirusdiscriminatie” al bijna 230.000 keer ondertekend.

Kamerlid Nicki Pouw-Verwij van JA21 meldde dat haar partij tegen de toegangspas voor het coronavirus was en blijft. “Het is voor ons niet bespreekbaar om dit verder uit te breiden naar het werk. Werken is geen vrijblijvende keuze. Mensen hun inkomen ontzeggen op basis van hun vaccinatiestatus is onacceptabel. We zullen verlengingen van de coronapas niet steunen. Hetzelfde geldt voor sportscholen en zwembaden. Gezondheid bevorderen door bewegen moeilijker te maken. Hoe ben je daar op gekomen? Op dit moment moet bewegen en gezondheid gestimuleerd worden”, twitterde ze. JA21 is blij met de hoge vaccinatiegraad en vindt het belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.

Ook PVV-leider Geert Wilders is niet tegen vaccinatie maar tegen de toegangspas voor het coronavirus. “Stop met het forceren, pushen en uitbreiden van die verschrikkelijke coronatoegangspassen. Pure schijnveiligheid. En als er maar miljarden meer geïnvesteerd waren in meer zorgcapaciteit en verpleegkundigen in plaats van asielzoekers!” twitterde hij. FvD-leider Thierry Baudted zei: “Wat je ook doet: WORD NIET GEVACCINEERD!”

SP-Kamerlid Maarten Hijink: “Je kunt als mystery guest een horecazaak binnenlopen om te controleren of toegangspassen worden gecontroleerd. Je kunt ook een buurthuis binnenlopen met een zorgverlener om mensen te informeren en over te halen zich te laten vaccineren. Ik zou zeg maar preventie in plaats van repressie.”

DENK vindt dat het kabinet het land “opnieuw voor de gek houdt”. “Er is consequent beloofd dat niemand zich zou laten vaccineren. En wat zien we dan?” Kamerlid Tunahan Kuzu twitterde: “Coronavirus-toegangspas op het terras? Terwijl het risico op besmetting in de open lucht verwaarloosbaar is. Ik ben er overheen: zijn ze helemaal gek geworden?”

Kamerlid Jan Paternotte van coalitiepartij D66 is het niet eens met de kritiek. “Veel partijen zeggen nu al: ‘Jammer!’ Ik hoop een plan van hen te horen in het coronavirusdebat [on Wednesday] voor wat ze wel willen.” Als er meer maatregelen nodig zijn, is de prioriteit van D66: “De vrijheid niet meer inleveren, die hebben we dankzij de vaccins. Gevaccineerde mensen lopen 33 keer minder risico op ziekenhuisopname. Dus: vrijheid behouden waar nodig door de corona-toegangspas te verlengen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?