Oppositie kritisch over zorg, migratie, stikstofplannen in coalitiedebat


Oppositiepartijen openden het vuur op Mark Rutte, leider van de grootste partij VVD. Rutte was donderdag de eerste partijleider die het regeerakkoord verdedigde in het debat en kreeg meteen harde kritiek te verduren. PVV-leider Geert Wilders zei dat de VVD te weinig doet om migranten buiten de deur te houden, de PvdA tegen bezuinigingen op de jeugdzorg is, de SP kritisch is over geplande bezuinigingen op de zorg en partij voor de dieren PvdD vindt dat de coalitiepartijen veel te lang hebben gewacht met ingrijpen in de stikstofcrisis.

De oppositie mist één kritische stem. Parlementariër Pieter Omtzigt, voormalig CDA, is wegens ziekte afwezig bij het debat. Hij bevestigde op Twitter dat hij positief had getest op Covid-19. Hij volgt de discussie op afstand, zei hij.

SP-leider Lilian Marijnissen wilde een verklaring voor de in het regeerakkoord opgenomen bezuiniging van 4,5 miljard euro op de zorg tot 2052. Volgens Rutte gaat het om besparingen ten opzichte van de trend van stijgende zorgkosten of het ‘afremmen’ van de kosten. De komende jaren gaat er extra geld naar de zorg. “Op de langere termijn lopen de kosten zo snel op”, zegt Rutte. Als het kabinet niets doet, zullen de zorguitgaven ‘andere investeringen als een jonge koekoek uit het nest duwen’.

Lees ook:  Restaurants, winkels, kappers en dierentuinen moeten om 17.00 uur sluiten: Outbreak Team

Volgens Marijnissen is het “de waarheid dat er wordt bezuinigd op de zorg”. De socialist hekelde ‘begrotingsafspraken’ en zei dat het kabinet ‘geen respect heeft voor mensen in de zorg’.

GroenLinks-leider Jesse Klaver stelde meteen een ultimatum op tafel. “Verwijder deze snee, zet het niet in de boeken. Dan ben ik bereid om te praten over waar snel slim bespaard kan worden.”

Rutte noemde de eis van Klaver onrealistisch, maar wil met hem praten over hoe de zorgkosten kunnen worden teruggedrongen. “Jesse Klaver heeft een machtsmiddel”, merkte Rutte op. De coalitie heeft geen meerderheid in de senaat en heeft daarom steun van de oppositie nodig.

D66-leider Sigrid Kaag noemde het “jammer dat er wordt gedaan alsof er nu acuut bezuinigd wordt”. Tijdens deze kabinetsperiode worden extra investeringen gedaan. “We kijken op de langere termijn naar minder groei. Dat is een heel ander verhaal.” Met die uitleg was SP-leider Marijnissen niet tevreden. “Er zijn nu veel minnen”, zei ze.

Lees ook:  Miljoenen huishoudens gecompenseerd voor verhoging van de energierekening die hen niet raakte: rapport

Het aanstaande kabinet “doet absoluut niets om ervoor te zorgen dat er minder mensen met asiel binnenkomen”, mopperde Wilders tijdens het debat.

PvdD-leider Esther Ouwehand wil ‘zelfreflectie’ van het kabinet. Ze vindt dat er veel te weinig is gedaan om de neerslag van stikstof in natuurgebieden tegen te gaan. In mei 2019 annuleerde de rechtbank de oude stikstofaanpak en “twee en een half jaar later moeten we nog een plan uitwerken”, aldus Ouwehand. “Kan meneer Rutte uitleggen hoe dat is gebeurd? Dat er ook na een rechterlijke uitspraak geen bereidheid, wil of kennis in het kabinet was om met een oplossing te komen.”

Voor PvdA-leider Lilianne Ploumen is het ondenkbaar dat er bezuinigd wordt op de jeugdzorg. “Maak die bezuiniging ongedaan”, zei Ploumen. Rutte benadrukte dat het conciërgekabinet (Rutte III) geld heeft uitgegeven om de problemen in de jeugdzorg op te lossen. De coalitie wil de komende tijd “veel duidelijker afbakenen” wat jeugdzorg is en hoe gemeenten beter kunnen worden geholpen bij het verlenen van die zorg.

Sylvana Simons van BIJ1 richtte zich vooral op de afhandeling van het kinderopvangtoeslagschandaal. Rutte wilde echter niet met haar in discussie over de kinderen die als gevolg van de toeslagaffaire uit het ouderlijk huis werden geplaatst. Het is niet goed om dat ‘zomaar’ te doen, zei Rutte. De verantwoordelijke ministers werken eraan, zei hij.

Lees ook:  "Onverantwoord" om extra defensie-investeringen te halen uit klimaatstrijd, zegt Finance Min

In het debat droegen coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie VVD-leider Mark Rutte voor als fomateur van het nieuwe kabinet. Rutte kan dan aan de slag om het nieuwe kabinet te ‘vormen’. Hij gaat in gesprek met kandidaat-ministers en stelt een team samen. Het kabinetsteam zal volgens het rapport van de informateurs bestaan ​​uit twintig ministers en negen staatssecretarissen. Het nieuwe kabinet wordt waarschijnlijk in januari gepresenteerd.

Rutte zei in het debat dat hij graag door wil gaan als premier. Kaag zegt nog niet zeker te weten of ze de Tweede Kamer ingaat of weer minister wordt. CDA-leider Wopke Hoekstra gaat opnieuw voor een ministerpost om zijn partij ‘vanuit het kabinet’ te leiden. Gert-Jan Segers wordt opnieuw fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. “Ik hoop nog een tijdje politiek leider van de ChristenUnie te blijven, en hij zit in de Tweede Kamer.”

Plaats een reactie