Opkomst kruipt omhoog als Mark Rutte, andere politici hun stem uitbrengen

Image source - Pexels.com


Uit de opkomst bij de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen bleek dat ongeveer 30 procent van de Utrechters, 25,5 procent van de kiezers in Den Haag en 21,5 procent van de Rotterdammers om 15.00 uur een stem uitbracht. Een stroom van kiezers eerder op de dag vertraagde duidelijk in de drie steden. Even later bleek dat ongeveer een derde van de kiezers in Groningen en Nijmegen had gestemd.

Ongeveer een vierde van de inwoners van Eindhoven, Breda en Lelystad bracht volgens het ANP een stem uit, terwijl in Hilversum iets meer dan 40 procent opdook.

Eerder op de dag, om 13.00 uur, werd duidelijk dat 19 procent van de 700.000 kiezers in Amsterdam een ​​stembureau bezocht en een stembiljet in de bus liet vallen.

Terwijl Nederlanders de stembureaus bezochten, deden ook verschillende politici dat, waaronder premier en VVD-leider Mark Rutte, vice-premier en D66-leider Sigrid Kaag en leiders van oppositiepartijen.

Minister-president Rutte bracht zijn stem uit op de basisschool waar hij op zat, Schoolvereniging Wolters in Den Haag. Hij vertelde aan Goedemorgen Nederland dat hij had gestemd op Dion Splunteren, nummer 19 op de VVD-lijst in Den Haag. “Hij is mijn collega op de school waar ik op donderdag les geef. Hij is daar gymleraar, dus het leek me leuk om op hem te stemmen”, aldus Rutte.

D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag stemde in Wijkcentrum ‘t Benordenhuis in Den Haag. Ze nam haar twee honden mee.

CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra stemde in een kerk in Bussum.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft dinsdag gestemd.

PvdA-leider Lilianne Ploumen heeft gestemd op basisschool De Mijlpaal in Amsterdam.

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft gestemd in Den Haag.

https://twitter.com/jesseklaver/status/1504034527336972289

SP-leider Lilian Marijnissen heeft gestemd op een basisschool in Oss.

https://twitter.com/MarijnissenL/status/1504063972768628740

FvD-leider Thierry Baudet heeft gestemd in de Posthoornkerk in Amsterdam.

https://twitter.com/fvdemocratie/status/15039944222253469698

VOLT-leider Laurens Dassen heeft gestemd in theater Zaal 3 in Den Haag. PvdD-leider Esther Ouwehand heeft gestemd in Leiden. PVV-lezer Geert Wilders zei te hebben gestemd op Sebastian Kruis, de leider van de PVV in Den Haag. Wilders stemde bij volmacht wegens ziekte.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?