Opkomst gemeenteraadsverkiezingen tot 39% om 11.00 uur; Weinig onregelmatigheden

Image source - Pexels.com


Om 11.00 uur meldden meerdere gemeenten tussentijdse opkomsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vlieland had met 39 procent de hoogste opkomst. Hardewijk meldde een opkomst van 23 procent, Nijmegen 19 procent, Utrecht 16 procent en Rotterdam iets meer dan 10 procent. Cijfers van woensdagochtend had Amsterdam niet beschikbaar, meldt NU.nl.

Woensdag is de officiële verkiezingsdag voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar vanwege het coronavirus heeft het kabinet besloten om op maandag en dinsdag vervroegd stemmen toe te staan ​​om de kiezers meer te spreiden.

Tot nu toe lijkt het stemmen grotendeels soepel te verlopen. Er zijn wel een paar onregelmatigheden geweest. Het stembureau in het Muziekcentrum in Zoeterwoude bleef woensdag gesloten nadat meerdere stembureaumedewerkers positief testten op het coronavirus, bevestigt de gemeente aan Omroep West. Kiezers van Zoeterwoude kunnen naar De Klaverhal of het plaatselijke scoutingclubhuis gaan om hun stem uit te brengen.

Een van de kandidaten op de Rheden-stemming is zondag overleden na een kort ziekbed, meldt de NOS. Herman Boesveld stond zesde op de kandidatenlijst van het CDA in de gemeente. Het was te laat om de kieslijsten te wijzigen. De definitieve lijsten moesten op 31 januari worden ingediend. De stemmen die op Boesveld worden uitgebracht, tellen mee voor de partij.

En in Amstelveen is Leendert van de Merbel een van de kandidaten voor GroenLinks, maar kon zelf niet stemmen. Hij is blind en zijn stembureau was niet toegankelijk voor slechtzienden. Hij moest zijn vrouw machtigen om te stemmen, schreef NH Nieuws. “Het is best vreemd”, zegt Van de Merbel tegen de omroep. “Omdat de campagne altijd is dat elke stem telt, zou je verwachten dat er serieus werk wordt gemaakt om stemmen voor iedereen toegankelijk te maken.”

Van de Merbal heeft het probleem aangekaart bij de Amstelveense burgemeester Mirjam van ‘t Veld, maar tot nu toe heeft de gemeente geen voorzieningen getroffen om blinden en slechtzienden te helpen zelfstandig te stemmen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?