Open nachtclubs, vollere voetbalstadions: Kabinet versoepelt Covid-beperkingen volgende week


Het kabinet overweegt volgende week meer maatregelen tegen het coronavirus te versoepelen, vertellen bronnen dicht bij de overheid aan Nieuwsuuur. Hoewel de samenleving niet volledig opengaat, kijken ze naar vollere voetbalstadions en theaters en nachtclubs die weer open mogen, aldus de bronnen.

Terwijl de Omicron-variant zich door heel Nederland blijft verspreiden, verwacht het kabinet niet meer dat het tot torenhoge ziekenhuisopnames zal leiden, mede door de hoge vaccinatiegraad onder ouderen en het groeiend aantal jongeren dat hersteld is van het coronavirus. “Dat maakt ontspannen sneller verstandig: nu zijn veel ouderen volledig beschermd door een recente booster, en is de kans dat veel jongeren ernstige gevolgen ondervinden van een besmetting met het coronavirus klein”, zegt politiek verslaggever Arjan Noorlander tegen het programma.

De toegangspas voor het coronavirus wordt waarschijnlijk nog niet geschrapt, ondanks een petitie waarin voormalig staatssecretaris Mona Keijzer wordt opgeroepen om maandagavond bijna 700.000 handtekeningen te krijgen.

Volgens de Nieuwsuur-bronnen wil het kabinet uiteindelijk toegroeien naar een systeem dat de pandemie monitort zonder grootschalige vaccinatie en testen. In plaats daarvan wil het kabinet de ontwikkelingen volgen door middel van thuistesten, steekproeven en rioolonderzoek. Ook wil het kabinet bij een nieuwe variant een systeem van snelle boosters opzetten, zodat ouderen en kwetsbaren binnen een maand kunnen worden beschermd.

Lees ook:  Geen cynisme, fatalisme in strijd tegen terrorisme, zegt Nederlandse premier bij herdenking 9/11

Volgende week dinsdag debatteert premier Mark Rutte over de regeringsverklaring in de Eerste Kamer. Volgens bronnen van Nieuwsuur kan het kabinet dit gebruiken als een kans om een ​​nieuw normaal tot stand te brengen, waarin alleen de minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, persconferenties over het coronavirus houdt.

Plaats een reactie