Opbrengst Groningen gas moet naar versterking Groningse woningen: Twee coalitiepartijen

Image source - Pexels.com


Als er in Groningen extra gas moet worden gewonnen, moet de opbrengst van dat gas niet naar de schatkist gaan, maar naar versterking van Groningse woningen. Dat stellen coalitiepartijen CDA en ChristenUnie woensdag voor tijdens een debat over gaswinning in de Tweede Kamer, meldt de NOS.

Het kabinet was voornemens de gaswinning in Groningen volledig uit te faseren vanwege fracking aardbevingen in het gebied. Maar in januari waarschuwde demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken dat er dit jaar mogelijk meer gas moet worden gewonnen. Nederland is contractueel verplicht gas te leveren aan Duitse huishoudens en Duitsland komt dit jaar 1,1 miljard kubieke meter tekort.

Ook de stikstoffabriek die buitenlands gas moet omzetten naar de Nederlandse norm is nog niet klaar. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw verwacht dat de nieuwe stikstoffabriek in augustus klaar zal zijn, vier maanden later dan gepland.

Het kabinet overlegt met Berlijn, in de hoop dat de Duitsers andere bronnen voor hun gas zullen vinden. Maar als extra winning in Groningen onvermijdelijk blijkt, moet de opbrengst van het gewonnen gas naar de Groningers gaan, aldus de twee coalitiepartijen. “Zodat we de versterkingsoperatie en de schaderegeling daar kunnen versnellen”, zegt CDA-Kamerlid Agnes Mulder.

“De belofte was minder gas. Het nieuwe kabinet maakt dus een valse start met de Groningers”, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. “Wat er extra binnenkomt, moet 1-op-1 extra naar Groningen.” Volgens Segers kan dat in potentie veel geld zijn. Al hopen hij en Mulder dat het een betwistbaar punt wordt omdat extra gaswinning niet nodig is.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?