Ook honderden Enschedese internationale studenten hebben geen woonruimte


Op dit moment hebben zo’n 400 tot 500 internationale studenten in Enschede geen woonruimte, terwijl het studiejaar al is begonnen. Volgens Anne Graef, beleidsadviseur van de gemeente, is het de eerste keer dat de stad zo’n groot tekort aan studentenhuisvesting heeft. Het is niet bekend hoeveel studenten uit Nederland ook geen woning kunnen vinden in Enschede.

De gemeente werkt aan noodopvang, maar die is volgens Graef pas in oktober klaar. Noch de gemeente, de woningbouwcoöperaties, noch de onderwijsinstellingen weten waar de studenten tot die tijd zullen verblijven. “We vermoeden dat ze bijvoorbeeld bij kennissen logeren, maar daar hebben we weinig zicht op”, zegt Graef.

Het stijgende aantal internationale studenten kwam dit jaar onverwacht voor de gemeente. “We moeten altijd afwachten hoeveel van de studenten die zich vooraf hebben aangemeld voor een opleiding ook daadwerkelijk aan een studie beginnen.” Dit jaar komt ook een deel van de studenten die vorig jaar thuis bleven wonen vanwege de coronacrisis naar de stad.

Lees ook:  Rutte hoopt voor kerst akkoord over kabinetsformatie

Inmiddels zijn met hulp van particulieren “Tientallen studenten” tijdelijk onderdak gevonden, maar de exacte locatie van het merendeel is inderdaad niet bekend, aldus een woordvoerder van de Universiteit Twente. Hij denkt dat sommige studenten misschien nog niet naar Enschede zijn afgereisd. Het aantal studenten dat zich heeft uitgeschreven is “klein”, aldus de woordvoerder.

Ook andere studentensteden kampen met woningnood. De gemeente Groningen heeft zo’n 300 noodopvangplaatsen beschikbaar, waarvan “een deel” vol is, aldus een woordvoerder. “Elk jaar zien we een piek tijdens de instroom van studenten, vooral internationale studenten. Dit jaar is het meer dan normaal.”

Noodopvang is beschikbaar tot half oktober. Het is nog niet duidelijk wat er moet gebeuren als studenten tegen die tijd niets hebben gevonden. “Dan bekijken we het verder.”

De Groningse studentenactiegroep Opvang Onze Studenten heeft ook noodopvang geregeld voor studenten, zo’n 170 plaatsen. “Normaal zien we dat de woningnood eind oktober redelijk is opgelost”, aldus een clubwoordvoerder. “Maar dit jaar zijn de aantallen hoger en is de overstap nog niet begonnen. We horen nu al de eerste verhalen van studenten die terugkeren naar hun land van herkomst omdat ze geen kamer kunnen vinden.”

Lees ook:  NL "zeer gemotiveerd" om stroom Afghaanse asielzoekers tegen te gaan, zegt premier

Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is ook de ’torenhoge huur’ een probleem. Het beschuldigde huisjesmelkers ervan misbruik te maken van het woningtekort door hoge huur te vragen voor slechte woningen. De LSVb doet samen met de linkse politieke partijen PvdA en GroenLinks een beroep op minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren om het tekort aan studentenhuisvesting aan te pakken.

Plaats een reactie