Onwaarschijnlijk dat Poetin de gaskraan dichtdraait: Timmermans

Image source - Pexels.com


Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het “zeer onwaarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin de gasleveringen aan Nederland of grote landen als Duitsland en Italië stopzet. “Omdat hij zich daar veel mee zou bezeren”, zei hij in het televisieprogramma Buitenhof.

“Het is niet voor niets dat hij op dit moment vooral kleine klanten onder druk zet”, zegt Timmermans. “Hij houdt het liefst de grote jongens aan zijn zijde, want dat is zo’n beetje de enige bron van inkomsten die hij nog heeft.” Hij benadrukte ook dat het doel is om zo snel mogelijk van het Russische gas af te komen.

Een verstoring van de gasvoorziening is iets om rekening mee te houden, zegt Timmermans. Maar hij voegde eraan toe dat het aanleggen van voorraden door EU-lidstaten tot nu toe “goed gaat”. Bovendien zijn er al volop gesprekken met alternatieve leveranciers die de aanvoer uit Rusland snel kunnen overnemen.

Rusland heeft de gaskraan naar Polen, Bulgarije en Finland al dichtgedraaid, omdat die landen weigerden gas in roebels te betalen. “Tot nu toe hebben we daar altijd goed op kunnen inspelen”, aldus Timmermans. De landen zouden snel van gas uit andere bronnen kunnen worden voorzien.

Timmermans herhaalde dat het tegen de sancties is die zijn opgelegd om gas in roebels te betalen, hoewel lidstaten als Duitsland en Italië er naar verluidt op aandringen dat dit wordt toegestaan. “Je moet betalen, en dat staat ook in de contracten met Rusland, in euro’s”, zei hij.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?