“Onverantwoord” om extra defensie-investeringen te halen uit klimaatstrijd, zegt Finance Min

Image source - Pexels.com


Minister van Financiën Sigrid Kaag acht het onvermijdelijk dat sancties tegen Rusland de Nederlandse welvaart schaden. Daar moet het kabinet rekening mee houden, maar ook met extra uitgaven voor onder meer Defensie. Ze vindt echter dat deze uitgaven niet ten koste mogen gaan van het tegengaan van klimaatverandering. Dat lijkt Kaag “onverantwoordelijk”, zegt ze tegen Nieuwsuur.

Kaag reageerde op uitspraken van minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, die woensdag tegen De Telegraaf zei dat het kabinet met zijn plannen “terug naar de tekentafel” moet. Hoekstra wil het defensiebudget flink verhogen als reactie op de Russische inval in Oekraïne. Daarvoor moet mogelijk het regeerakkoord tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie worden verbroken, zei hij. “Het is misschien ongemakkelijk voor Den Haag, maar geopolitiek houdt zich niet aan het Nederlandse regeerakkoord”, aldus Hoekstra.

Kaag vindt deze uitspraak te ver gaan, zegt ze tegen Nieuwsuur. “Natuurlijk kijk je waar het nodig is om de wet te overtreden, maar ik denk dat dat iets anders is van terug naar de tekentafel. Dan zou je denken dat je een compleet nieuwe tekening moet maken.” Ze is tegen het snijden in de klimaatuitgaven om geld vrij te maken voor Defensie, ook gezien het alarmerende rapport dat het IPCC deze week publiceerde. Met die wetenschap zou ze het “gek, laten we zeggen onverantwoord” vinden om het een voor het ander door te strepen.

Hoekstra was minister van Financiën in het vorige kabinet-Rutte. Kaag was minister van Buitenlandse Zaken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?