Ontvangers van Janssen-vaccin bedrogen: kapotte koeler leidde tot Dancin’ met Janssen-promotie

Image source - Pexels.com


De campagne ‘Dansen met Janssen’, waarmee het kabinet jongeren aanspoorde om zich te laten vaccineren tegen Covid-19 met het Janssen-vaccin zodat ze konden uitgaan, was niet gebaseerd op advies van het Outbreak Management Team als minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei. In feite was het gebaseerd op een kapotte koelbox en Jannsen-vaccins die moesten worden gebruikt of bederven, ontdekte televisieprogramma Propaganda op KRO-NCRV.

Het Janssen-vaccin werd aanvankelijk niet aanbevolen voor jongeren vanwege een kleine kans op bijwerkingen. Maar op 7 juni was er kortsluiting bij een vaccinatieplaats van de GGD Utrecht in Nieuwegein en ging een koeler kapot, waardoor een lading Janssen-vaccins dreigde te bederven. Het RIVM gaf toen groen licht om mensen mee te vaccineren, ongeacht leeftijd.

De injectie van Janssen was vooral populair onder jongeren, omdat er maar één dosis nodig is om volledig te worden gevaccineerd. Ze konden daardoor meteen een QR-code krijgen om te gaan dansen in de pas heropende nachtclubs.

Maar hiermee werden jongeren op grote schaal ernstig misleid, zegt epidemioloog Amrish Baidjoe tegen het programma. Omdat ze niet beschermd waren tegen het coronavirus – het duurt een paar weken voordat het vaccin optimaal werkt – ook al gaf het kabinet hen meteen het startsein om te gaan dansen.

Deze aflevering op Propaganda wordt donderdagavond uitgezonden.

De campagne Dancing with Janssen mislukte spectaculair, met grote uitbraken van het coronavirus in nachtclubs en studentenfeesten. De versoepelingen waardoor clubs open mochten, werden binnen drie weken ongedaan gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?