Officieel de langste kabinetsformatie na WOII

Image source - Pexels.com


Het proces van kabinetsformatie is al 225 dagen aan de gang en evenaart het naoorlogse record van het niet vertrekkende kabinet Rutte III. Dat blijkt uit gegevens van Parliament.com.

De onderhandelingen over een coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie begonnen pas begin oktober. Daarvoor worstelden informateurs maandenlang om een ​​combinatie van partijen te vinden die bereid waren tot vormingsgesprekken te komen. Dat kwam onder meer door een vertrouwenscrisis rond VVD-leider Mark Rutte en doordat verschillende partijen blokkades oprichtten om met elkaar te onderhandelen.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemde het record maandag “niet mooi”. “Daarom is er veel druk om snel beslissingen te nemen”, aldus Segers. Volgens hem is er vooruitgang geboekt, maar moet er nog veel gebeuren. Wopke Hoekstra van het CDA zei het daarmee eens te zijn. Hij benadrukte de noodzaak om te versnellen. “Maar we willen ook voorzichtig zijn.”

Kabinet Rutte III stond 225 dagen na de verkiezingen op het podium en dat record wordt vrijdag verbroken. De onderhandelingen duurden in 2017 onder meer zo lang, omdat een groot aantal van vier partijen – dezelfde die nu aan de onderhandelingstafel zitten – probeerden tot overeenstemming te komen. Het telde ook dat ze maar een krappe meerderheid in het parlement hadden en het regeerakkoord was op veel punten dichtgetimmerd.

Als Rutte inderdaad het nieuwe kabinet leidt zoals verwacht, zal dit niet het eerste record zijn dat de naam van Rutte draagt. Eerder deze maand werd Rutte III het langst zittende interim-kabinet. Met Rutte II haalde hij het derde kabinet van Ruud Lubbers in als langstzittende naoorlogse regering. Als Rutte begin augustus nog aan het hoofd van het kabinet staat, zal hij ook Lubbers inhalen als langstzittende naoorlogse premier.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?