Nucleaire dreigementen Poetin “volkomen ongepast”, “gevaarlijk spel”, zeggen ministers

Image source - Pexels.com


Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra noemde het “compleet, maar echt compleet ongepast” dat de Russische president Vladamir Poetin dreigde met kernwapens tegen het Westen. Minister van Financiën Sigrid Kaag zei dat Poetin “uiteindelijk een gevaarlijk spel” speelt met zijn nucleaire wapendreigingen.

Op zondag beval Poetin zijn leger om nucleaire “afschrikmiddelen” op te voeren nadat westerse landen “onvriendelijke stappen” hadden genomen tegen Rusland met sancties en wapensteun voor Oekraïne.

“Het is opnieuw Rusland dat de weg van escalatie kiest”, zei Hoekstra na een bijeenkomst in Brussel. “Ik zou er echt bij ze op aandringen om daarmee te stoppen.”

Er bestaat een risico “dat we verder afdrijven door een fout van escalatie”, zei Kaag in Op1 over de dreigementen van Poetin. Ze vindt dat westerse landen “alle middelen” moeten gebruiken om Poetin zijn aanval op Oekraïne te laten stoppen. Kaag noemde het “ongekend” dat de Europese Unie beloofde wapens en geld aan Oekraïne te leveren.

Sinds het uitbreken van de oorlog is de reactie van de EU “krachtig”, zei de minister van Financiën. “Maar we weten nog niet of het genoeg is.” Polen en anderen hadden kritiek op de sanctiepakketten van de EU. Ze vinden de sanctiepakketten niet vergaand genoeg, omdat bijvoorbeeld Russische banken nog toegang hebben tot het internationale betalingssysteem SWIFT. Inmiddels zijn meerdere banken van het systeem afgesneden.

Kaag wilde niet zeggen wat Nederland zou doen als Rusland daadwerkelijk een nucleaire aanval zou lanceren en de NAVO terug zou willen slaan. Ze benadrukte dat er nu geen kernoorlog is, “maar dreigen is de eerste stap.”

Nederland heeft binnen de NAVO een kerntaak: als de NAVO besluit een kernwapen in te zetten, dan helpt Nederland mee. De NAVO heeft herhaaldelijk benadrukt dat zij niet tegen Rusland zal vechten zolang er geen NAVO-lidstaten worden aangevallen. Kaag zei ook niet te willen speculeren over dit scenario.

De minister van Financiën gaat “op korte termijn” kijken of Nederland meer geld moet uitgeven aan Defensie nu “de situatie zo drastisch is veranderd”, zei ze in het televisieprogramma. “Het is belangrijk dat we meer doen. Vrede en veiligheid krijg je niet gratis.”

Hoe Nederland de extra uitgaven voor Defensie gaat financieren valt nog te bezien, aldus Kaag. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kondigde aan via een fonds 100 miljard euro extra te investeren in de Duitse strijdkrachten. Kaag zou optimistisch zijn over een dergelijk fonds, bijvoorbeeld in Europees verband. “We moeten samen op EU-niveau kijken hoe we dat kunnen doen, zodat we de NAVO vleugels kunnen geven.”

De minister zei dat Nederland al “opgevoerd” is met betrekking tot de defensiebegroting, maar nog niet ver genoeg. Volgens het regeerakkoord Rutte IV besteedt Nederland circa 1,8 procent van het bruto binnenlands budget aan Defensie. De NAVO eist 2 procent van alle lidstaten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?