Nu Covid-passen verlopen zijn, opent GGD de boosterpriktoegang voor alle volwassenen

Image source - Pexels.com


De toegangspassen voor het coronavirus op basis van de vaccinatiestatus van een persoon zijn slechts geldig voor een periode van negen maanden vanaf 1 februari, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge deze week. “Vanaf dat moment is reizen niet meer mogelijk zonder een boostershot te hebben gehad”, aldus de minister. Het beleid kan ook buiten het reizen worden uitgebreid naar elke locatie in Nederland waar een toegangspas vereist is voor toegang.

De geactualiseerde maatregel moet eerst nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer. De beleidswijziging betekent dat op 1 februari iedereen die volgens de Nederlandse regering op of vóór 1 mei 2021 volledig gevaccineerd is, zijn pas niet meer kan gebruiken, tenzij hij een boostervaccinatie heeft gekregen. Op 2 februari verliezen mensen die op 2 mei hun laatste vaccinatie hebben gekregen hun pas, enzovoort.

De Jonge zei medio december al dat Nederland zich voorbereidt op de uitvoering van dat beleid. Een week later bepaalde de Europese Commissie dat de geldigheid van de Digitale Covid-certificaten moet worden beperkt tot negen maanden nadat iemand voor het laatst is ingeënt met het Covid-19-vaccin voor internationale reizen.

De aanpassing van het Nederlandse beleid zal verder gaan dan alleen reizen, en zal ook betrekking hebben op elke situatie waarin de toegangspas vereist is voor toegang, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen Nu.nl. Dat geldt ook voor het bezoeken van horecabedrijven en musea wanneer de huidige lockdown uiteindelijk wordt opgeheven.

De regering maakt zich zorgen over de afnemende effectiviteit van Covid-19-vaccins en de verminderde bescherming die ze mogelijk bieden tegen nieuwere varianten van het SARS-CoV-2-coronavirus. “Daarom is het zo belangrijk om een ​​boostershot te krijgen; Om beter beschermd te zijn, maar ook voor de toegangspas voor het coronavirus, en om te kunnen reizen”, zegt een woordvoerder tegen het AD.

Vanaf dinsdag kan iedere volwassene in Nederland een afspraak maken voor een Covid-19 boosterprik, bevestigt De Jonge. Het systeem voor het maken van afspraken werd de afgelopen twee weken snel uitgebreid om meer mensen te dekken, waarbij iedereen geboren in 2003 of eerder de afspraak kon maken. De minister van Volksgezondheid zei eerder dat hij wil dat iedereen die in aanmerking komt voor een booster-injectie er voor 1 februari een kan krijgen.

Om in aanmerking te komen voor een booster mag een persoon de afgelopen drie maanden niet besmet zijn geweest met het coronavirus. Ze moeten ook meer dan drie maanden geleden hun laatste vaccindosis hebben gekregen. Als zodanig kunnen maar liefst 1,5 miljoen volwassenen nog niet in aanmerking komen voor een booster-injectie. Ongeveer 11,9 miljoen volwassenen hebben tot nu toe een volledige eerste vaccinatiekuur gekregen en 3,8 miljoen hebben ook een boosterprik gekregen.

Nederlandse toegangspassen voor het coronavirus worden doorgaans gegenereerd in de CoronaCheck-app, die een QR-code weergeeft die kan worden gescand voor toegang tot verschillende locaties en activiteiten. Afgezien van de vaccinatiestatus, kan de QR-code worden gegenereerd voor iedereen die het afgelopen jaar is hersteld van een coronavirusinfectie en voor degenen die binnen 24 uur na het gebruik van de QR-code negatief hebben getest op de coronavirusinfectie.

Ook daar zou binnenkort verandering in kunnen komen, aangezien het vertrekkende kabinet de wens heeft uitgesproken om alleen toegangspassen te verstrekken aan degenen die zijn ingeënt tegen Covid-19, of recentelijk hersteld zijn van de besmetting met het coronavirus. Het wordt ook wel het “2G”-beleid genoemd en het is een omstreden politieke kwestie die mogelijk door het volgende kabinet moet worden behandeld. Daarnaast wil het huidige kabinet de toelatingsperiode voor herstelden van het coronavirus verkorten tot 180 dagen.

Hoewel dezelfde vier politieke partijen bij de beëdiging op 10 januari het vierde kabinet van Mark Rutte gaan vormen, wordt De Jonge vervangen door intensive care-leider Ernst Kuipers. Andere belangrijke kabinetswisselingen op het gebied van zorg en sociaal beleid zijn onder meer het aantreden van Karien van Gennip om Wouter Koolmees te vervangen als minister van Sociale Zaken, Carola Schouten die de ministeriële portefeuille voor maatschappelijke participatiekwesties overneemt en Conny Helder in het kabinet als de minister belast met de langdurige zorg.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?