Noodwet kan Russen uit Nederlandse trustkantoren weren

Image source - Pexels.com


Nederland werkt aan noodwetgeving om trustkantoren te verbieden hun diensten aan Russische klanten aan te bieden, zei minister Sigrid Kaag van Financiën in een Kamerdebat. Ze zou dit het liefst op EU-niveau regelen, maar droeg haar ambtenaren toch op om zich voor te bereiden op een nationaal verbod.

Kaag sprak van een “terugvaloptie” als Europese afspraken niet doorgaan. Als alleen Nederland hiertoe besluit, kunnen Russische bedrijven en oligarchen hun geldstromen nog laten beheren door trustkantoren in landen als Malta, Luxemburg, Cyprus of Ierland, waarschuwde ze.

De Europese Unie heeft al meerdere sanctiepakketten tegen Rusland aangekondigd nadat het Oekraïne was binnengevallen. Als het aan Nederland ligt, zou de verlening van trustdiensten al aan banden worden gelegd. Volgens Kaag zou het de meest effectieve optie zijn geweest om te voorkomen dat Russische bedrijven en miljardairs ondanks de sancties hun vermogen zouden gebruiken.

Maar het aanpakken van de trustsector blijkt ‘niet zo eenvoudig’, zegt Kaag. Daarom kozen de EU-landen tot nu toe voor strafmaatregelen die eenvoudiger en sneller konden worden uitgevoerd. Dat neemt niet weg dat Nederland naar andere landen nog steeds benadrukt dat ‘dit echt belangrijk is’.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?