Noodkabinetvergadering om de Omicron-variant op zaterdag te bespreken

Image source - Pexels.com


Een groot deel van het demissionaire kabinet neemt het laatste advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de Omicron-variant van het coronavirus in overweging. Het spoedoverleg vindt begin zaterdagmiddag plaats en zal volgens bronnen digitaal plaatsvinden.

Kort daarna volgt een persevenement waarin, afhankelijk van de uitkomst van de bijeenkomst, mogelijk nieuwe maatregelen tegen het coronavirus worden aangekondigd. Alle maatregelen liggen nog op tafel, vertellen bronnen aan het AD. De krant meldde dat maatregelen kunnen bestaan ​​uit het verminderen van het aantal toegestane huishoudelijke gasten per dag, strengere beperkingen voor de horeca, cultuur en detailhandel. De bron sprak ook over het afsluiten van hele sectoren, of zelfs een harde lockdown.

Als er nieuwe maatregelen worden aangekondigd, vindt volgende week ook een Kamerdebat plaats. De Tweede Kamer zou terug worden gehaald uit reces, zei Attje Kuiken. Het PvdA-lid is waarnemend voorzitter van de commissie volksgezondheid in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer hield donderdag haar laatste vergadering van het jaar voordat het winterreces begon.

Bronnen vertellen aan de NOS dat er zondag ook extra bijeenkomsten kunnen worden gehouden in het Catshuis, de ambtswoning van de premier, en maandag op het kantoor van premier Mark Rutte.

De online spoedoverleg van het kabinet werd in allerijl geregeld nadat leden van het kabinet vrijdag waren geïnformeerd door het OMT. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge verliet die bijeenkomst pessimistisch en zei: “We maken ons grote zorgen”, over de situatie. Hij geeft toe dat er binnenkort aanvullende maatregelen kunnen komen.

Kort daarna vertelde een bron dicht bij het OMT aan de NOS dat de adviseurs willen dat er aanvullende beperkingen komen. De bijeenkomst vond slechts vier dagen plaats nadat De Jonge en Rutte de huidige avondsluiting verlengden tot 14 januari en volgende week basisscholen en buitenschoolse opvang sloten. Na de kerst mag de buitenschoolse opvang weer opstarten, terwijl de scholen pas op 10 januari terugkomen van de wintervakantie.

Na de OMT-bijeenkomst van vrijdag bleek dat Omicron-infecties verantwoordelijk zijn voor 25 procent van alle nieuwe gevallen van coronavirus in Amsterdam. Om de twee tot drie dagen verdubbelen Omicron-infecties in de hoofdstad.

Het dagelijkse aantal besmettingen met het coronavirus is nog altijd negen keer hoger dan het gemiddelde aantal besmettingen eind september. De afgelopen zeven dagen zijn er meer dan 106.000 besmettingen gemeld. Hoewel dat nog een flinke verbetering was ten opzichte van eind november, zijn de dagelijkse besmettingen de afgelopen twee dagen bovengemiddeld geweest. Het totale aantal gehospitaliseerde patiënten met Covid-19 daalde van ongeveer 2.850 op 9 december tot onder de 2.500 op vrijdag, hoewel dat cijfer nog steeds 5,5 keer het aantal patiënten in zorg is begin oktober, toen de meeste coronavirusbeperkingen aanvankelijk werden opgeheven door het kabinet.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?