Nog zes luxe jachten vast in Nederland vanwege sancties tegen Rusland en Wit-Rusland

Image source - Pexels.com


De Nederlandse Douane hield nog zes jachten vast vanwege sancties tegen Rusland en Wit-Rusland. Vorige week maakten de autoriteiten bekend dat het 14 luxeschepen in bezit heeft die Nederland niet mogen verlaten vanwege het verbod op export van luxegoederen naar die twee landen. Sommige jachten zijn ook gekoppeld aan personen of instellingen op de sanctielijst van de Europese Unie.

Veertien van de 20 jachten zijn in aanbouw. Vier schepen liggen in Nederland voor onderhoud en twee liggen in de stalling. De schepen liggen aangemeerd bij negen werven en handelaren die zich bezighouden met luxe jachten, meldt de Belastingdienst.

De Douane koppelde twee jachten aan een persoon op de EU-sanctielijst. Drie andere jachten worden nog onderzocht.

Het is de scheepswerven en kooplieden niet toegestaan ​​de aangehouden schepen aan derden te leveren of over te dragen. De schepen zijn niet letterlijk geketend – proefvaarten zijn nog steeds toegestaan, maar alleen onder toezicht van de Kustwacht en de Douane.

De twee jachten die aan gesanctioneerde personen zijn opgesteld, zijn bevroren. Dat betekent dat er helemaal niets met de schepen kan worden gedaan. Schepen die worden vastgehouden kunnen in principe worden afgemaakt en een andere bestemming krijgen dan klanten in Rusland of Wit-Rusland, legt een woordvoerder van de Douane uit.

De Britse krant The Guardian meldde afgelopen weekend dat een luxe jacht van de Russische miljardair Roman Abramovich in Nederland ligt voor onderhoud. De Douane zou dit vanwege privacywetgeving niet bevestigen.

De in Nederland afgemeerde schepen variëren sterk in grootte. De kleinste is 8,5 meter lang en de grootste is 120 meter. De bevroren jachten zouden kleinere schepen zijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?