Nog twee journalisten gearresteerd bij protest Extinction Rebellion

Image source - Pexels.com


De politie heeft woensdag in Den Haag 25 mensen aangehouden, waaronder twee mensen die zeiden journalisten te zijn. De politie denkt dat ze op weg waren om de Utrechtsebaan te blokkeren als onderdeel van een Extinction Rebellion-protest, zeiden ze op Twitter. Volgens het AD is een van de gearresteerde journalisten Hans Nijenhuis.

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion protesteert sinds maandag in Den Haag om het kabinet te overtuigen meer maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. Woensdag wilden ze het verkeer blokkeren op de Utrechtsebaan, een belangrijke verkeersader naar het centrum van Den Haag. De politie hield hen onderweg daarheen tegen, meldt het AD. Nijenhuis zat met enkele demonstranten in een auto voor een verhaal, schreef de krant.

Op Twitter laat de politie weten dat de demonstranten zijn aangehouden en gearresteerd voor “voorbereidende acties”, omdat het blokkeren van de drukke weg tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden. “Onder de zojuist gearresteerden zijn twee mensen die zeggen journalisten te zijn. Omdat ze in de auto zaten met de vermoedelijke demonstranten, zijn ze ook gearresteerd. Ze zullen worden vrijgelaten zodra we hun status als journalist kunnen bevestigen”, tweette de politie.

Extinction Rebellion registreerde begin deze week drie demonstraties bij de gemeente Den Haag. “De actiegroep mag demonstreren, maar mag wegen niet blokkeren”, zegt de gemeente tegen het AD.

Maandag kwamen op verschillende plekken in de stad demonstranten opdagen. Tijdens de eerste actiedag zijn ruim 60 mensen gearresteerd, onder wie Volkskrant-verslaggever Mac van Dinther. Alle verdachten werden de volgende dag vrijgelaten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?