NL “zeer gemotiveerd” om stroom Afghaanse asielzoekers tegen te gaan, zegt premier

Image source - Pexels.com


Het voorkomen van een nieuwe stroom asielzoekers was een van de belangrijkste onderwerpen van het gesprek dat demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond voerde met de Franse president Emmanuel Macron. Dat zei Rutte voorafgaand aan het gesprek tegen de media.

“Het laatste wat je wilt is een herhaling van wat er in 2015 en 2016 is gebeurd met de Syrische vluchtelingencrisis”, zei Rutte. “Iedereen is enorm gemotiveerd om dat te voorkomen.” Om een ​​nieuwe stroom te voorkomen, vindt hij het belangrijk dat er een zekere mate van stabiliteit en normaliteit in Afghanistan terugkeert.

Rutte en Macron bespraken ook de repatriëring van mensen uit Afghanistan. Daarvoor is het belangrijk dat je weer “veilig aanwezig” bent in het land, aldus Rutte. De laatste Nederlandse diplomaten verlieten vorige week het land toen de evacuatiemissie stopte.

Om mensen uit Afghanistan te krijgen, krijgt Nederland ‘op een gegeven moment’ direct contact met de Taliban. Dat gebeurt “onder zeer strikte voorwaarden”, aldus Rutte. Het houdt geen enkele erkenning van het regime in en het is alleen bedoeld om mensen te evacueren.

Afghanen die naar buurlanden vluchten, kunnen zelf niet ‘zomaar’ naar Nederland komen. “Dat hangt af van de achtergrond van de mensen. Dat zullen we per geval bekijken.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft lijsten opgesteld met personen die geëvacueerd kunnen worden, zoals tolken. Rutte vindt dat andere asielzoekers in de regio moeten worden opgevangen.

Volgens hem werken landen in Europa nauw samen om de evacuatie zo snel mogelijk weer op gang te krijgen. Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) gaat onder meer naar Qatar en Pakistan. Deze landen hebben invloed op Afghanistan en daarom is het belangrijk om nauw contact met hen te hebben. Ook Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië werken samen aan een gezamenlijke post in de Afghaanse hoofdstad Kabul, meldde hij op Twitter na het gesprek met Macron.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?