NL kan beter bij het uitvoeren en handhaven van sancties: Buitenlandse Min

Image source - Pexels.com


De afgelopen periode “is gebleken dat de uitvoering van en het toezicht op een aantal deelgebieden van het sanctiepakket beter kan”, erkent minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken in een Kamerbrief. Hij wijt het aan de snelheid waarmee sancties tegen Rusland werden ingevoerd en de “ongekende reikwijdte” van het pakket. Eerder op donderdag beschuldigde de Tweede Kamer Hoekstra ervan te weinig overzicht te hebben over de handhaving van de sancties.

De minister moest zelfs een debat onderbreken omdat hij niet over de door het parlement gevraagde informatie beschikte. Hij stuurde de info later op de avond per brief. Het Parlement was blij met het overzicht, maar noemde de inhoud “verontrustend”. De parlementariërs vinden dat er inmiddels meer had moeten gebeuren – de oorlog is al meer dan een maand aan de gang. De ministerraad gaat vrijdag in gesprek over “bevoegde autoriteiten op het gebied van vastgoed, kunst, niet-financiële dienstverlening en zakelijk vastgoed” en werkgroepen om toezicht te houden op de sancties.

“Ja, er moet nog veel gebeuren, maar er is ook veel wat de afdelingen doen”, aldus Hoekstra. “Echt, niemand heeft niets gedaan.” Er zijn al veel dingen in gang gezet, benadrukt hij. Hij wees ook op de kleine 516 miljoen euro aan Russisch geld dat in Nederland is bevroren. “Maar je blijft nieuwe dingen ontdekken”, en er komen steeds nieuwe sancties bij.

Maar de partijen bleven met veel vragen zitten. Ook de antwoorden van Hoekstra stelden hen niet gerust. Ze vinden dat er sinds het uitbreken van de oorlog te weinig is gebeurd met de uitvoering van sancties. Oligarchen kunnen nog steeds geld verdienen aan de gebouwen die ze hier verhuren, benadrukt Jesse Klaver (GroenLinks). “Beschamend.” Meer partijen maken zich zorgen over het vastgoed in Russische handen. De uitvoering gaat te traag en er is te weinig afstemming op het hoogste niveau”, aldus Lilian Ploumen (PvdA).

Ook coalitiepartijen zijn kritisch over het optreden van de regering. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma deelt de zorgen van zijn collega’s dat Russen mogelijk aan sancties in Nederland kunnen ontsnappen. “De brief roept extra vragen op”, zegt Roelien Kamminga van de VVD. Ze wil weten hoe de overheid de uitvoering van sancties kan versnellen. Don Ceder van de ChristenUnie noemde het “pijnlijk” dat 36 dagen na het begin van de oorlog en de aankondiging van de sancties nog steeds wordt gesproken over de uitvoering ervan.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?