NL-bewoners geven nalatige buren de schuld van Covid-crisis

Image source - Pexels.com


Inwoners van Nederland geven mensen die laks zijn met de coronavirusregels de schuld van de coronacrisis. Dat doen ze veel meer dan inwoners van elf andere Europese landen, concluderen opiniepeilingen van denktank EFCR. Het kabinet en andere regeringen en instellingen deden het veel beter.

Van de door de ECFR geïnterviewde Nederlanders gaf 63 procent nalatige personen de schuld van de coronavirusepidemie en de pijnlijke maatregelen die werden genomen om deze te beteugelen. Ze beschuldigen mensen die zich niet aan de regels hielden, die reisden of uit het buitenland kwamen. Dat is veel meer dan de andere onderzochte landen, die samen de overgrote meerderheid van de bevolking en economie van de EU uitmaken. De Fransen, Spanjaarden en vooral de Polen zullen eerder hun regering, de Europese Commissie of China de schuld geven van de ontberingen van het afgelopen anderhalf jaar.

Driekwart van de ondervraagde Nederlanders heeft wel vertrouwen in de aanpak van het kabinet. Op het eerste gezicht slecht nieuws voor politici die tegen het coroanvirusbeleid zijn. In landen als Frankrijk, Polen en Bulgarije heeft de overheid niet alleen veel minder steun. Daar wordt het door velen ook beschuldigd van het proberen zijn eigen mislukkingen te camoufleren of zelfs de coronaviruscrisis te misbruiken als een excuus om meer macht te krijgen. In Polen en Bulgarije denkt zelfs de meerderheid van wel.

Aan de andere kant gaven vooral Nederlanders, behalve de Oostenrijkers, vooral aan dat ze hun vrijheid verloren zagen gaan. Voor het uitbreken van de pandemie voelde 79 procent van de Nederlanders zich vrij om te leven zoals ze wilden, nu is dat nog maar 19 procent. Vooral Duitsers en Oostenrijkers voelen zich op dit moment onvrijer, maar daar is het verschil met meer onbezorgde tijden veel kleiner.

Ook dat zou een rol kunnen spelen in de politiek van de komende jaren, menen onderzoekers van het ECFR. Populistische politici van uiterst rechts en links hebben zich vaker dan vóór de coronaviruscrisis voorgedaan als de verdedigers van de vrijheid. Terwijl centristische partijen tot de conclusie kwamen dat de overheid meer verantwoordelijkheid zou moeten nemen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?