Nieuwe push om verbod op het produceren van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek op te heffen


Nederland moet het voorbeeld van andere landen volgen en het verbod op het maken van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek opheffen, aldus coalitiepartijen VVD en D66. Partijvoorzitters Sophie Hermans (VVD) en Jan Paternotte (D66) dienden daartoe een onderhands ledenwetsvoorstel in, meldt Trouw.

Volgens beide partijen blijft het gebruik van embryo’s aan strikte voorwaarden gebonden. En ze moeten worden gemaakt voor een bepaald doel, zoals het onderzoeken van kwaliteitsverbeteringen voor huidige IVF-behandelingen. Slechts een kwart van de IVF-pogingen is momenteel succesvol, aldus de parlementariërs.

Het opheffen van het verbod zou ook de gezondheid van de meer dan 4.000 kinderen die jaarlijks via IVF worden geboren, kunnen verbeteren. Ze hebben vaak een lager geboortecijfer. Wetenschappers moeten bestuderen hoe een embryo zich in de eerste dagen na de bevruchting ontwikkelt om erachter te komen waarom IVF-baby’s vaak een lager geboortegewicht hebben.

Dit onderwerp was een twistpunt bij de vorming van zowel de kabinetten Rutte III als Rutte IV, die uit dezelfde vier partijen bestaan. Christelijke partijen CDA en ChristenUnie zijn fel tegen modernisering van de embryowet, de liberale VVD en D66 zijn er juist voor.

Lees ook:  Premier Rutte overleeft debat over verwijderde teksten

Plaats een reactie