Nieuwe push om Labour te “koppelen” aan GroenLinks; Niet alle Labour-leden enthousiast

Image source - Pexels.com


PvdA-toppers Marjolein Moorman en Frans Timmermans willen de samenwerking met GroenLinks intensiveren en hebben zelfs een “koppeling” voor ogen, aldus de twee in een opiniestuk in de Volkskrant. De afgelopen dagen werden zowel Moorman als Timmermans genoemd als mogelijke opvolger van Lilianne Ploumen, de onlangs afgetreden PvdA-leider.

De twee zijn van mening dat “een doorbraak” nodig is om het land vooruit te helpen en grote problemen aan te pakken, zoals de pandemie, klimaatcrisis, oorlog, toenemende ongelijkheid en afnemende middelen van bestaan. “Wij geloven dat verdere samenwerking, en zelfs koppeling met GroenLinks, die doorbraak kan zijn. Simpelweg omdat we samen sterker staan.”

“Als we vrijheid, gelijkheid en solidariteit een inhoud willen geven die ons in staat stelt onrecht uit te bannen, ongelijkheid te bestrijden en egoïsme en cynisme te vervangen door solidariteit, zullen we een duidelijke sociale en groene koers moeten kiezen”, aldus wethouder Moorman en Europees commissaris Timmermans schreef. Volgens hen heeft deze cursus ook de sociaaldemocraten in andere Europese landen geholpen.

Terwijl GroenLinks-politici enthousiast reageerden op de oproep van Moorman en Timmermans, houden PvdA-Kamerleden zich voorlopig op de achtergrond. Andere prominente sociaaldemocraten hebben nauwelijks gereageerd op de oproep van hun partijgenoten in de Volkskrant.

“Sterk argument”, twitterde GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. “Vooruitstrevend Nederland staat samen sterker!” Ook zijn partijgenoten Corinne Ellemeet, Suzanne Kröger en Laura Bromet reageerden op Twitter dat ze het eens waren met het betoog van de twee PvdA’ers.

“De afgelopen jaren hebben we gezien dat er veel meer overeenkomsten dan verschillen zijn tussen onze partijen”, schrijft Bromet.

GroenLinks-senaatsfractieleider Paul Rosenmöller ging een stap verder. Op NPO Radio 1 stelde hij na de verkiezingen van volgend jaar een “gezamenlijke fractie” in de Eerste Kamer voor. Als dat een succes blijkt, zouden de partijen zelfs een gezamenlijke fractie kunnen overwegen, aldus Rosenmöller. De voormalig partijleider sluit een ‘medepremier-kandidaat’ niet eens uit.

Oud-Kamerlid Kathalijne Buitenweg noemde het pleidooi ‘moedig’, omdat fragmentatie de ‘slagkracht van het parlement’ aantast. Ze vervolgde: “Tijd om er nu echt iets aan te doen”, een gevoel dat ex-fractievoorzitter Bram van Oijk deelt.

De PvdA-leden zijn veel stiller geworden. Kamerleden Henk Nijboer en Attje Kuiken, beiden genoemd als mogelijke opvolger of interim-opvolger van Ploumen, hebben ondanks een verzoek om commentaar nog niet gereageerd. Op Twitter gingen ze niet in op het onderwerp, evenmin als andere leden van de groep.

De samenwerking tussen beide partijen intensiveerde onder leiding van Ploumen, maar kreeg eerder kritiek van onder meer voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman. Ploumen is een uitgesproken voorstander van voortzetting van de samenwerking en heeft vaak met Klaver samengewerkt. Ze sloegen vorig jaar de handen ineen tijdens de gesprekken over de kabinetsformatie en beide groepen besloten in december om ‘vrijblijvend’ samen te werken op vijftien thema’s.

Naar verluidt zijn oud-partijleden als Nijboer en Kuiken niet geïnteresseerd in intensieve samenwerking, terwijl nieuwkomers als Kati Piri er wel voor openstaan. Voor GroenLinks-Kamerlid Bart Snels was deze samenwerking in oktober vorig jaar reden om op te stappen. Spekman is ook fel tegen het samengaan van beide partijen. De leden van beide partijen hebben al ingestemd met meer samenwerking.

De PvdA heeft nu negen van de 150 zetels in de Tweede Kamer en GroenLinks heeft er acht.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?