Nieuwe minister van Buitenlandse Zaken bekritiseerd omdat hij niet genoeg vrouwen aannam

Image source - Pexels.com


Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken krijgt kritiek van enkele van zijn eigen ambtenaren op zijn aannamebeleid. Topbanen op het ministerie gaan vooral naar mannen en zelden naar vrouwen, zo meldt de NOS in een brief aan de top van het ministerie. De ambtenaren roepen op tot een “fundamentele wijziging” van het beleid in de brief, ondertekend door 600 van de ongeveer 3.000 mensen die bij het ministerie werken.

De kritiek werd aangewakkerd door de benoeming van een nieuwe directeur-generaal Politieke Zaken (DGPZ), een hoge functie bij het ministerie. Deze baan, momenteel vervuld door Thijs van der Plas, zou naar een vrouw gaan. Maar de kersverse Hoekstra koos op het laatste moment voor een man. Maar het probleem is veel breder, schreven de ambtenaren in hun brief. Belangrijke diplomatieke functies worden ook voornamelijk door mannen bekleed. “Tijdens eerdere plaatsingsrondes werd geen enkele vrouw geplaatst in een van de grote posten zoals Ankara, Parijs of Madrid.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken streeft naar een gelijk aantal vrouwen en mannen in de top in 2025. Vrouwen bekleden momenteel zo’n 25 procent van de hogere salarisfuncties. “De vraag rijst hoe het mogelijk is dat er ondanks al die jaren van ‘positief’ beleid zo weinig concrete vooruitgang is geboekt. Als we in dit tempo doorgaan, komen we niet in de buurt van de doelstelling van 50% in 2025. Iets moet fundamenteel veranderen”, schreven de betrokken functionarissen volgens de omroeporganisatie.

Volgens de functionarissen is de enige weg vooruit een ‘cultuurverandering’. Want er zijn veel “ambitieuze, capabele vrouwen die offers willen brengen” binnen het ministerie. “Ze solliciteren maar worden te vaak niet geselecteerd door de afdelingsleiding en lijnmanagers. Bij gelijke geschiktheid worden de functies nog te vaak aan mannen gegeven.”

De ambtenaren deden een “dringend beroep” op het ministerie om deze zaak serieus te nemen en een extern onderzoek naar het probleem in te stellen.

In een schriftelijke reactie laat secretaris-generaal Paul Huijts van Buitenlandse Zaken weten dat het bestuurscollege van het ministerie zich ervan bewust is dat diversiteit een veelbesproken onderwerp is op het ministerie en dat er veel onrust over is. Volgens hem wordt de onrust aangewakkerd door het algemene publieke debat in combinatie met recente en hangende topbenoemingen. “We begrijpen heel goed dat het totaalbeeld niet goed binnenkomt. Het geeft de organisatie geen goed signaal”, aldus de NOS.

Huijts zegt dat er bij het ministerie al langer gevoelens bestaan ​​over het ‘gebrek aan transparantie en eerlijke kansen in het plaatsingsproces’. Dat is volgens hem niet alleen onder vrouwen maar ook onder biculturele en LHBTQI+-collega’s en mensen die denken dat ze niet in de juiste netwerken zitten binnen het ministerie. De top van het ministerie zal binnenkort bespreken hoe dit kan worden verbeterd, zei hij.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?