Nieuwe Covid-variant in Zuid-Afrika roept politici op tot strenger testbeleid

Image source - Pexels.com


Nederland moet klaar zijn om een ​​in Zuid-Afrika ontdekte nieuwe coronavirusvariant zo lang mogelijk buiten de deur te houden. Als de Wereldgezondheidsorganisatie de variant ‘betreffend’ noemt, zou er een dubbele testplicht moeten komen voor reizigers uit Zuid-Afrika. De D66 pleit hiervoor.

De partij wil van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten of er extra snel vaccins aan Zuid-Afrika gedoneerd kunnen worden. Er zou ook een dubbele testverplichting voor reizigers moeten zijn als de WHO de mutatie tot een “variant van zorg” verklaart. De WHO komt vrijdag bijeen over de virusvariant.

De dubbele testplicht gold voorheen voor landen met zorgwekkende virusvarianten, maar is volgens Kamerlid Jan Paternotte “te laat” ingevoerd. “Nederland moet nu laten zien dat het wendbaarder is geworden.” Als er nu direct actie wordt ondernomen, hadden alle ouderen een boostershot kunnen krijgen voordat de nieuwe variant hier voet aan de grond kan krijgen, redeneert hij.

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben donderdag hun zorgen geuit over de nieuwe variant van het coronavirus. “Het is een mutatie die ons ernstige zorgen baart”, zei minister van Volksgezondheid Joe Phaala donderdag op een persconferentie. Eerste studies tonen aan dat de variant genetisch significant verschilt van eerdere varianten, wat gevolgen kan hebben voor de effectiviteit van de antilichamen van mensen.

Volgens de Zuid-Afrikaanse autoriteiten heeft de nieuwe variant, bekend als B.1.1.529, meer dan 30 mutaties in het spike-eiwit – het deel van het virus dat zich vastklampt aan menselijke cellen. Hierdoor kan het virus gemakkelijker overdraagbaar worden. Het kan ook gevolgen hebben voor de effectiviteit van vaccins, aangezien de meeste vaccins zich richten op het spike-eiwit.

Het Verenigd Koninkrijk verbood tijdelijk vluchten uit Zuid-Afrika in een poging de nieuwe variant buiten te houden. Singapore beperkte ook aankomsten uit Zuid-Afrika en omringende landen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?