Nieuwe coronavirusmaatregelen omvatten waarschijnlijk een mandaat voor gezichtsmaskers, uitgebreid gebruik van QR-codes: rapport

Image source - Pexels.com


Het kabinet is van plan de verplichte eisen voor het gebruik van mondkapjes in openbare binnenruimtes weer in te voeren, meldt de NOS op basis van interviews met anonieme bronnen dicht bij de overheid. Daarnaast wordt ook het gebruik van toegangspassen voor het coronavirus sterk uitgebreid, maar mogelijk worden de passen niet verstrekt aan mensen op basis van een negatieve coronavirustest.

Vorige week werd duidelijk dat het kabinet van plan was het landelijke coronavirusbeleid te wijzigen. Meer dan 1.200 patiënten met Covid-19 lagen maandag in het ziekenhuis, bijna drie keer het totaal op 1 oktober. Ongeveer 151 patiënten werden in de afgelopen zeven dagen opgenomen in de zorg. Dat gemiddelde was een maand geleden 52 dagelijkse patiënten. Het gemiddelde dagelijkse aantal besmettingen met het coronavirus steeg van 1.664 begin oktober naar 7.459 per dag begin november.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bevestigde maandag alleen dat het zeker is dat nieuwe maatregelen zullen worden doorgevoerd, maar wil geen details bevestigen over de plannen van het kabinet omdat deze nog niet definitief zijn. De Jonge en premier Mark Rutte houden dinsdagavond een persconferentie om beleidsdetails bekend te maken. De nieuwe regels zouden al op vrijdag van kracht kunnen zijn en zullen waarschijnlijk over twee weken opnieuw worden geëvalueerd.

Nieuwe regels voor gezichtsmaskers, strenger gebruik van de coronaviruspas

De politici zullen naar verwachting zeggen dat het dragen van gezichtsmaskers door mensen in voor het publiek toegankelijke binnenruimtes verplicht zal worden, meldt de NOS. Dit omvat ook bezoeken aan professionals met nauwe contacten, maar het is niet bepaald of winkellocaties, supermarkten en andere winkels in de vereiste zullen worden opgenomen.

Er zijn ook toegangskaarten voor het coronavirus nodig om meer locaties te betreden, en niet alleen bij horeca, theaters, bioscopen en evenementen. Bronnen vertellen aan de NOS dat de passen verplicht worden voor het bezoeken van fitnesscentra en zwembaden, maar ook voor gebieden waar een constante stroom mensen is, zoals musea, attractieparken en dierentuinen.

Momenteel worden toegangspassen verstrekt aan mensen die binnen 24 uur negatief zijn getest op coronavirus, mensen die recentelijk zijn hersteld van de infectie en mensen die volledig zijn ingeënt tegen Covid-19. Het kabinet overweegt om de afgifte van de pas aan mensen die negatief hebben getest op de virusinfectie tijdelijk stop te zetten. De pas wordt meestal als QR-code in de CoronaCheck-app gegeven.

Daarnaast kan het uiteindelijk nodig zijn dat een werknemer een QR-code heeft als hij de werkplek wil betreden. Op termijn kunnen toegangspassen ook nodig zijn op scholen voor hoger onderwijs en beroepsonderwijs.

De omroeporganisatie meldde ook dat werknemers die hun werk op afstand kunnen uitvoeren, worden aangemoedigd om ten minste 50 procent van de tijd thuis te werken.

Minister van Volksgezondheid bevestigt onvermijdelijkheid van nieuwe maatregelen coronavirus

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei maandag dat “we weer maatregelen zullen moeten nemen”, maar hij wilde niet bevestigen welke plannen er op tafel liggen, aldus een bericht van nieuwsdraad ANP. Dinsdag neemt het kabinet een definitief besluit, met als doel ziekenhuisopnames te voorkomen van mensen die niet zijn ingeënt tegen Covid-19.

“We zien dat er nu zo’n 1.200 mensen zijn opgenomen in ziekenhuizen met coronavirus. We willen niet in de situatie belanden dat dat leidt tot afbouw van alle zorg die patiënten behalve coronaviruspatiënten ook nodig hebben”, zegt hij.

De Jonge zei dat hij wil voorkomen dat er veel verschillende soorten beperkingen aan de samenleving worden opgelegd en dat de “meest passende” maatregelen zullen worden gekozen. Dit is een van de vragen die het kabinet aan het Outbreak Management Team heeft gesteld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?