Nieuw kabinet waarschijnlijk volgende week bekend; Vierpartijenovereenkomst op handen: bronnen

Image source - Pexels.com


Het langste kabinetsformatieproces in de Nederlandse geschiedenis naderde een einde en binnen enkele dagen zou het vierde kabinet van Mark Rutte worden gepresenteerd. Bronnen vertellen aan NOS en Telegraaf dat de VVD, D66, CDA en ChristenUnie naar verwachting begin volgende week hun nieuwe regeerakkoord zullen aankondigen. Het is niet waarschijnlijk dat de nieuwe ministers worden aangekondigd, maar de verwachting is dat 50 procent van de leidinggevenden vrouwen zal uitmaken, meldt de Telegraaf.

“Geen witte rook vanavond”, vertelde een bron donderdag aan de NOS, terwijl de partijen verder onderhandelden over de laatste details van het plan. De fracties van de vier partijen in het parlement hebben al groen licht gegeven om verder te gaan en het huidige akkoord te presenteren, dat hun belangrijkste agendapunten bevat. Er kunnen nog wijzigingen worden aangebracht voordat het openbaar wordt.

De omroep meldt dat de partijen zijn overeengekomen miljarden euro’s te investeren in de aanpak van klimaatproblemen, de aanpak van het terugdringen van de stikstofuitstoot en het doorvoeren van maatregelen om het woningtekort op te lossen. Er zal meer worden ingezet op het afschaffen van de kinderopvangtoeslag voor meer mensen, aldus de NOS.

Een meer controversiële kwestie is de mogelijkheid dat het nieuwe kabinet een nieuwe kilometerprijsregeling invoert, die niet alleen gevolgen zal hebben voor automobilisten met verbrandingsmotor, maar ook voor elektrisch rijden, aldus de NOS. Eigenaren van volledig elektrische voertuigen zijn niet onderworpen aan de huidige wegenbelasting. De VVD-partij van Rutte verzette zich al lang tegen dergelijke plannen.

De Telegraaf meldde dat de deal woensdag in de Tweede Kamer zou kunnen worden besproken, waarbij de Kamerleden aan het eind van de week met winterreces gaan. Zodra het programma in de Tweede Kamer is besproken, wordt verwacht dat Rutte wordt voorgedragen als de formatieleider die zijn ministers zal bijeenbrengen, aldus de NOS.

Het kabinet Rutte IV zou twintig verschillende ministers kunnen hebben, vier meer dan het huidige kabinet, meldde Telegraaf vorige week. Dat zou bestaan ​​uit acht van de VVD, zes van D66, vier van CDA en twee van de ChristenUnie, aldus de NOS. Ze kunnen worden vergezeld door negen of tien staatssecretarissen om hen bij te staan, meldde Telegraaf vorige week.

CDA-leider Wopke Hoekstra zou waarschijnlijk zijn functie als minister van Financiën neerleggen, en die rol zou naar iemand van D66 gaan. Een extra minister zou namens het ministerie van LNV de portefeuilles stikstof en natuur kunnen behandelen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken krijgt mogelijk nog een minister voor huisvesting en ruimtelijke ordening. Een minister van Klimaat en Energie zou die onderwerpen kunnen overnemen van het ministerie van Economische Zaken, meldt de NOS.

Een extra minister zou ook de ministeries van Financiën of Sociale Zaken kunnen bijstaan, of beide.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?