Nieuw kabinet moet ‘zakken met geld’ die het wil uitgeven verdedigen in parlementair debat

Image source - Pexels.com


De oppositie zal het kabinet vragen om uitleg over de “big bags” die het de komende jaren wil uitgeven. Partijen van links naar rechts willen weten welke concrete oplossingen de Rutte IV wil vinden voor bijvoorbeeld stikstof, klimaat en huisvesting. Daarnaast zijn er zorgen over de hoge kosten van die plannen. Dinsdag en woensdag debatteert de Tweede Kamer over de kabinetsverklaring van het kabinet Rutte IV.

De grootste oppositiepartij, de PVV, heeft nu al geen vertrouwen in het nieuwe kabinet, aldus leider Geert Wilders. Hij zei dat hij “harde tegenstand” heeft tegen de plannen voor het staatspensioen, immigratie, koopkracht en gezondheidszorg. Het kabinet heeft “verkeerde prioriteiten” op het gebied van stikstof en klimaat, zei hij. ‘Het kabinet moet weg. Liefst morgen!’ zei Wilders een dag voor het debat. Hij kondigde meteen een motie van wantrouwen aan tegen het kabinet.

Ook de SGP, JA21 en de Van Haga Groep hebben bezwaar tegen de forse uitgaven die op de agenda staan, waardoor de staatsschuld zal toenemen. Wybren van Haga zei dat het kabinet steeds meer geld en ambtenaren nodig heeft. Hij spreekt van een ‘staatsgreep nieuwe stijl’. Net als andere oppositiepartijen wil hij weten hoe het kabinet ervoor gaat zorgen dat democratisch toezicht mogelijk blijft op de verschillende potten met miljarden euro’s erin.

De partij voor de dieren PvdD wil weten of het geld dat beschikbaar komt voor de stikstofproblematiek “een structurele oplossing of een verhuizing” zal opleveren. De partij wil dat het kabinet belooft de veestapel te verminderen. Volt wil meer horen over plannen om de Europese samenwerking te versterken, een centraal punt voor de partij, die vorig jaar voor het eerst in de Tweede Kamer kwam. Ook sociale ongelijkheid staat hoog op de agenda. GroenLinks wil hier iets aan doen en vindt dat het kabinet meer moet doen voor het klimaat.

Zorgen over de ontkoppeling van de AOW en het minimumloon zijn groot, constateert het ANP in gesprek met de oppositiepartijen. Vrijwel alle partijen die het ANP heeft gesproken, willen hier expliciet aandacht voor vragen. Dat geldt ook voor de eenmansfractie Liane den Haan, die dinsdagochtend voorafgaand aan het debat een petitie met 33.000 handtekeningen hierover overhandigde aan de verantwoordelijke staatssecretaris en vicepremier Carola Schouten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?